ANAF anunță beneficiarii voucherelor pentru biciclete: “Depuneți Declarația Unică sau veți fi amendați! Sunt venituri impozabile”

Persoanele care au primit anul trecut vouchere pentru biciclete de la Primăria Capitalei sunt obligate să depună în acest an Declarația Unică și să plătească un impozit de 10% pentru acest venit.

Reprezentanții ANAF au declarat pentru Profit.ro, că Declarația Unică poate fi însă depusă doar online, prin serviciul Spațiu Privat Virtual (SPV), astfel că cei care nu au cont de SPV vor fi nevoiți să-și facă. Amenda pe care ANAF o aplică celor care nu-și respectă obligația de a depune Declarația Unică este cuprinsă între 50 de lei și 500 de lei.

În jur de 25.000 de bucureșteni trebuie să depună, astfel, Declarația Unică pentru voucherul din 2018 și să achite impozitul de 50 de lei. Primăria a acordat 5.000 de vouchere și în 2017.

Voucherele pentru biciclete au fost acordate de Primărie persoanelor fizice fără o informare suficientă referitor la obligațiile pe care le au. Acum, mulți oameni trebuie să depună Declarația Unică doar pentru asta sau, mai rău, se vor trezi cu amendă de la ANAF. Primăria a știut, însă, că pentru acestea vor exista obligații fiscale, iar în Regulamentul pentru acordarea voucherelor a prevăzut că “utilizarea voucherului atrage obligația beneficiarului atât de declarare a venitului aferent voucherului, cât și de plată a impozitului rezultat, cu respectarea procedurilor stabilite de legislația în vigoare“. Valoarea voucherelor acordate anul trecut de Primărie este de 500 de lei, astfel că impozitul datorat pentru voucher este de 50 de lei.

Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se încadrează în categoria veniturilor din alte surse care se declară și se impozitează prin depunerea Declarației Unice de către beneficiarul veniturilor (persoana fizică), în anul următor celui de realizare a venitului. Astfel, pentru veniturile de această natură obținute în anul 2018, persoana fizică are obligația depunerii declarației unice în anul 2019, prin completarea Capitolului I – Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate în anul 2018 – Secțiunea 1 – Date privind impozitul pe veniturile realizate din România în anul 2018“, a spus ANAF  pentru Profit.ro.

Astfel, o persoană care a primit voucher trebuie să depună acum Declarația Unică, în timp ce persoanele care aveau oricum această obligație trebuie să țină cont și de valoarea voucherului pentru bicicletă atunci când completează Declarația Unică. 

Totodată, precizăm că, în cazul veniturilor realizate sub forma voucherelor pentru biciclete se vor aplica în mod corespunzător și prevederile Titlului V – Contribuții sociale obligatorii din Codul fiscal“, precizează ANAF . Persoanele care nu au deloc venituri care trebuie declarate prin Declarația Unică nu vor avea o problemă legată de plata contribuțiilor sociale, dar cei care sunt aproape de plafon, s-ar putea trezi că au mai mult de plată.

Acest tip de venit poate fi și subiect de contribuții sociale obligatorii. Fiind venituri din alte surse, în mod normal sunt luate în considerare la calculul plafonului. De exemplu, dacă ai alte tipuri de venituri mai mici față de plafon cu peste 500 de lei, cât este un voucher de bicicletă, nu plătești contribuții. În cazul în care, cumulat cu voucherul de bicicletă, ajungi la plafon, atunci ești obligat să plătești contribuția de sănătate. Se ia în considerare cu alte tipuri de venituri, ca să vezi dacă atingi plafonul. În sine, voucherul nu este subiect de contribuții, pentru că este sub plafon“, a spus Claudia Sofianu.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!