ANAF intenționează să schimbe plafoanele pentru popriri

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un proiect de ordin, prin care plafoanele de la care se vor pune popriri pe conturile firmelor și ale persoanelor fizice se vor schimba.
Pentru marii contribuabili, plafonul crește de la 3.000 de lei la 40.000 de lei. Măsura dublează astfel numărul contribuabililor mari pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, unde plafonul creşte la 40.000 de lei de la 1.500 lei în prezent. Numărul contribuabililor care vor beneficia de această măsură se va ridica la 4.655, potrivit ANAF.

Plafonul pentru companiile mici sub care nu se impun popriri ajunge la suma de 10.000 de lei, faţă de 500 de lei cât este în prezent. Prin această măsură, numărul contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000, cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fiind de 1.445,6 milioane de lei.

În cazul persoanelor fizice, suma crește de la 100 de lei la 2.000 de lei.

În ordinul emis de președintele ANAF, este stipulată și procedura privind emiterea şi comunicarea unor acte de executare pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale sau bugetare restante sub o anumită limită. De asemenea, contribuabilii trebuie să știe faptul că poprirea este ultima soluție. Mai întâi aceștia vor fi somați, apoi urmează titlu judecătoresc, adresa de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti, adresă de înfiinţare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi și adresă de înştiinţare privind înfiinţarea popririi.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!