În ultimul trimestru al anului trecut, cele mai semnificative majorări ale prețurilor apartamentelor din București au fost consemnate în zona semicentrală, cât și în nordul orașului. Pe primul loc în topul scumpirilor se situează zona Herăstrău-Nordului, cu un plus de 7,6%, aceasta fiind urmată de Griviței-Gara de Nord (+4,9%), Pipera (+4,6%), Ștefan cel Mare (+3,9%), dar și Ferdinand (+3,6%). În același timp, în Kiseleff-Aviatorilor a fost consemnat un declin substanțial al prețului mediu solicitat de către vânzători, în valoare de 13,8% (în condițiile în care trimestrul anterior avusese loc o scădere de 5,6%). Astfel, trimestrul trecut, Capitala a cunoscut fluctuații importante de prețuri pe cartiere, iar ca urmare, a depășit Cluj-Napoca nu doar în ceea ce privește creșterile, ci și în ceea ce privește scăderile de preț, potrivit unei analize a imobiliare.ro și transmise de wall-street.ro.
În București, ca pondere, variațiile creșterilor au fost ceva mai mari decât acelea consemnate în cele trei luni anterioare, fiind cuprinse între 3,6% și 7,6%. Pe de altă parte, volatilitatea prețurilor din Kiseleff-Aviatorilor se explică prin numărul relativ redus de proprietăți disponibile spre vânzare, precum și prin eterogenitatea acestora. Ieftiniri semnificativ mai reduse au fost consemnate în Cotroceni (-3,6%), Ghencea (-3,3%), Vitan Nou (-2,9%) și Parcul Carol-Cantemir Mărășești (-1,9%). În urma declinului substanțial consemnat în ultima jumătate de an, zona Kiseleff-Aviatorilor și-a pierdut întâietatea în clasamentul celor mai scumpe zone din București.
În Cluj-Napoca însă, cea mai mare marjă de creștere, anume 4,6%, a fost consemnată trimestrul trecut în arealul central și ultracentral din Cluj-Napoca: aici, prețul mediu solicitat pentru un apartament a ajuns la 1.800 de euro pe metru pătrat util, adică semnificativ peste media valabilă la nivel de oraș. O creștere importantă, de 3,8%, a avut loc și în Florești, localitate transformată, în ultimii ani, într-un adevărat „cartier-dormitor” al orașului de pe Someș – aici, un apartament costa, trimestrul trecut, 900 de euro pe metru pătrat util.
Creșteri importante au mai fost înregistrate și în arealul Gruia-Dâmbul Rotund-Gara-Bulgaria (+3,6%), Iris (+3,5%), dar și Baciu (+1,9%). Deși nu substanțiale, în Cluj-Napoca au fost consemnate și scăderi de preț trimestrul trecut. Cea mai importantă, de -1,7%, a avut loc în Someșeni, unde asteptările vânzătorilor au ajuns la o medie de 1.210 euro pe metru pătrat util, arată imobiliare.ro.
De menționat este însă că, în cele trei luni anterioare, acest cartier se număra printre cele care înregistraseră cele mai importante creșteri de preț (cu un plus de 3,3%). O usoară scădere de preț (-0,2%) a avut loc și în Mănăștur-Borhanci-Câmpului, unde suma medie cerută pentru un apartament a ajuns la 1.430 de euro pe metru pătrat util.
Comparația cu Capitala este relevantă în contextul în care orașul din centrul Transilvaniei a cunoscut în ultimii ani cele mai ridicate creșteri de prețuri la apartamente, stimulate de dezvoltarea industriei IT care a dus indirect la o cerere foarte mare pentru locuințe. Astfel, după un avans anual de 6,2%, pretențiile vânzătorilor de apartamente din capitala Transilvaniei se situau, în ultimul pătrar al anului trecut, la un nivel de 1.530 de euro pe metru pătrat util (față de 1.460 de euro pe metru pătrat util în perioada similară din 2017). În doar un an, prețul mediu pe mp solicitat în Cluj-Napoca pentru un apartament a crescut cu aproape 1.000 de euro.
În fruntea celor mai scumpe cartiere de apartamente din Capitală se situează acum Herăstrău-Nordului, unde o asemenea unitate locativă a ajuns la o valoare de 2.560 de euro pe metru pătrat util. La o distanță considerabilă se află locuințele din Kiseleff-Aviatorilor, care pot fi achiziționate, în medie, cu 2.100 de euro pe metru pătrat util.
La mică distanță la capitolul prețuri se află acum zona Dorobanți-Floreasca, care a atins pragul de 2.000 de euro pe metru pătrat util. Clasamentul celor mai exclusiviste zone ale Capitalei este completat de Aviației (cu 1.910 euro / mp util) și, respectiv, Unirii (cu 1.710 euro / mp util).
Totodată, în pofida variațiilor de preț, ordinea zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca a rămas, practic, neschimbată: pe primul loc se situează arealul central si ultracentral, cu mențiunea ca diferența față de următorul cartier s-a accentuat vizibil.
Astfel, în Plopilor, locuințele s-au scumpit cu doar 0,9%, ajungând la o medie de 1.710 de euro pe metru pătrat (la o distanță considerabilă față de locuințele din „inima” orașului). Pe următoarele locuri în clasament se află tot zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (acum cu o medie de 1.640 de euro pe metru pătrat util), Zorilor (cu 1.590 de euro pe metru pătrat) și Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (1.570 de euro pe metru pătrat util).