Categoriile profesionale scutite de impozitul pe venit în 2019. Un proiect de lege vizează jurnaliștii

În prezent, există patru domenii de activitate în care salariații sunt scutiți de impozitul pe venit. Este vorba de sectoarele: IT, cercetare-dezvoltare și inovare, HoReCA și construcții. În fiecare dintre domeniile enumerate, facilitatea se aplică diferit în funcție de anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinească salariatul și/sau angajatorul.

În IT beneficiază de scutirea de impozit pe venit salariații care obțin venituri ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, în condițiile stabilite prin ordin comun al miniștrilor comunicațiilor și societății informaționale, muncii și justiției sociale, educației naționale și finanțelor publice. Mai exact, ordinul se referă la condițiile pentru încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator pe care trebuie să le verifice angajatorul pentru a acorda scutirea.

În Cercetare-dezvoltare și inovare, scutirea se aplică dacă sunt întrunite anumite condiții, respectiv salariații fac parte din echipa unui proiect de cercetare-dezvoltare și inovare cu indicatori de rezultat definiți. Scutirea se acordă în limita cheltuielilor cu personalul alocat proiectului de cercetare-dezvoltare și inovare, evidențiate distinct în bugetul proiectului. Scutirea la impozit în cazul acestui tip de activitate a fost introdusă din august 2016, (OUG 32/2016).

În HoReCa, scutirea se acordă salariaților sezonieri care desfășoară activitatea pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni cu persoane juridice române care desfășoară activități sezoniere, corespunzătoare celor opt coduri CAEN (enumerate de Codul fiscal în acest sens). Scutirea se aplică și dacă salariatul desfășoară activitate în baza unui contract de muncă cu timp parțial de lucru și sunt respectate condițiile. Se aplică din februarie 2017.

În Construcții, începând din acest an, beneficiază de scutirea de impozit pe venit și salariații din sectorul construcțiilor. În plus aceștia sunt scutiți de contribuția de asigurări sociale de sănătate și primesc o reducere a contribuției de asigurări sociale (pensie). Facilitățile se aplică dacă sunt îndeplinite două condiții: salariul brut este între 3.000 lei (salariul minim în acest sector stabilit prin OUG 114/2018, actul normativ care prevede facilitatea) și 30.000 lei, iar angajatorul obține cel puțin 80% din cifra de afaceri din activități care se încadrează în codurile CAEN enumerate de OUG 114/2018.(Sursa: revistacariere.ro)

O propunere legislativă depusă recent la Parlament, inițiată de mai mulți parlamentari PSD, ALDE și PMP, în frunte cu Deputatul PSD Valeriu Steriu, subliniază necesitatea scutirii de impozit pe venit pentru jurnaliști.

Mass-media reprezintă un fenomen valoros și eficient în transmiterea informațiilor, având, în acest context, receptivitate și influențe modelatoare (educaționale) și educaționale deosebite asupra publicului larg de toate vârstele, de toate profesiile, de toate convingerile. Jurnaliștii se ocupă atât cu informarea cetățenilor cu privire la lucrurile relevante din societate, dar și cu obținerea de informații concrete și corecte, deoarece nu orice informație are puterea de a stârni curiozitatea publicului. Fiecare jurnalist intră în contact cu diferite informații și le alege numai pe acelea pe care le consideră demne de interes, demne de a fi făcute publice, demne de a justifica efortul necesar verificării și prelucrării lor pentru a deveni material de presă. Principala valoare la care țin jurnaliștii și la care trebuie să țină toată societatea este libertatea presei, aceasta presupune recunoașterea dreptului jurnalistului de a căuta informații și de a exprima opinii, fără a fi îngrădit de vreo autoritate”, a subliniat deputatul PSD Valeriu Steriu, potrivit economica.net.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!