Prim-ministrul demis Viorica Dăncilă a dispus trimiterea Corpului de Control la Ministerul Transporturilor și la TAROM. Decizia vine după ce Daniela Mădălina Mezei, directorul general al TAROM demis marți, a dezvăluit că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, i-a cerut în ziua moțiunii de cenzură să țină la sol mai multe avioane ale companiei, pentru ca unii parlamentari să nu mai ajungă la vot.
„Premierul Viorica Dăncilă a dispus Corpului de Control al Prim-Ministrului începerea unei acțiuni de control la Ministerul Transporturilor și la Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A., în scopul clarificării aspectelor manageriale semnalate de mass-media.
Acțiunea de control vizează activitatea din perioada 1 ianuarie 2019-prezent și are următoarele obiective:
1. Verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanță corporativă la nivelul TAROM SA.
2. Verificarea respectării prevederilor legale privind operarea aeronavelor din flota TAROM SA.
3.Verificarea modului de îndeplinire, de către Ministerul Transporturilor, a drepturilor și obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar la TAROM SA.
‘Am dispus de urgență efectuarea acestui control care să clarifice aspectele grave semnalate în mass-media. Este imperativ să fie stabilit adevărul și să ne asigurăm că au fost respectate prevederile legale. În cazul în care instituțiile abilitate vor constata încălcarea legii, cei vinovați trebuie sancționați’, consideră premierul Viorica Dăncilă”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.
Fostul director TAROM, Daniela Mădălina Mezei, a afirmat că, joia trecută, când o parte dintre parlamentari trebuiau să vină din ţară pentru a participa la votul pentru moțiunea de cenzură, ministrul demis al Transporturilor i-a cerut să reţină aeronavele la sol pentru a împiedica votul.
„Mi-a cerut să țin avioanele la sol. Mi-a zis să nu vină lumea la moțiune, să inventez probleme tehnice. Dumnealui n-a înțeles că prin mandatul meu nu puteam să fac ața ceva. Oamenii noștri, piloții, sunt oameni liberi care nu stau să răspundă comenzilor unui CEO. I-am spus că nu voi face niciodată așa ceva”, a declarat, pentru HotNews.ro, Mădălina Mezei.
În replică, Răzvan Cuc a afirmat, într-o postare pe pagina sa de socializare: „Se pare că fosta doamnă director general Tarom nu a înțeles că dacă nu face treabă, va sta cu mandatul pe masa Consiliului de Administrație
Nu înțeleg supărarea unor directori de Companii care atunci când nu își îndeplinesc obiectivele pe care și le-au asumat, la preluarea mandatului, vin acum și se dau victime. Doamna Mezei trebuia să-și asume întârzierile manageriale trasate de către CA. Trebuia să facă restructurarea Tarom, trebuia să fie livrat deja primul avion ATR, trebuia să nu încerce să facă anumite jocuri în favoarea unor grupuri din Companie.
Minciunile pe care le aruncă acum pe piață, crezând că cineva ar putea să-i securizeze poziția de director general, nu au nicio acoperire. Dacă cineva i-ar fi cerut așa ceva, ar fi trebuit să iasă public, atunci, și să spună lucrurilor pe nume. Or, doamna a așteptat până acum momentul oportun pentru ea, crezând că va deveni o victimă a cuiva și va reuși să rămână în funcție cu sprijinul știut numai de ea.
Trebuie să știe că în funcție nu o ține decât munca, nu jocurile de culise.
Înțeleg că nu a avut nimic împotrivă cu revocarea și că așa cum a venit, așa pleacă.
Să-și caute acum o altă scuză, mi se pare lipsit de substanță. Probabil că a căzut victima grupurilor de pile și relații din Companie.
Nu mă războiesc cu doamna Mezei, dar cred că nu a înțeles ceva din funcția pe care a deținut-o. Funcția de director general al Tarom nu se compară cu cea de șef de reprezentanța de la Bruxelles, unde făcea rezervări de bilete sau protocol pentru prietenii care veneau în vizită.
Aici trebuie luate decizii manageriale în interesul Companiei, nu să stai și să aștepți după un „ok” care vine din partea apropiaților.
În consecință, doamna Mezei, întoarceți-vă acolo unde știți cel mai bine activitatea: la ticketing și protocol”.