Deputat PNL vrea să înființeze „Avocatul Diasporei” în cadrul Avocatului Poporului

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi susține că ar trebui instituit „Avocatul Diasporei”, în cadrul Avocatului Poporului. El argumentează că românii aflați în străinătate au posibilități reduse de a interacționa cu administrația din România.

Peste șase milioane de români trăiesc în Diaspora la ora actuală și, în ciuda faptului că sunt cel mai mare contributor la bugetul României, din rațiuni birocratice și administrative, solicitările acestora sunt tergiversate sau ignorate. În acest sens și având în vedere că românii din străinătate au posibilități imediate extrem de reduse de a interacționa cu administrația din România, am depus un proiect de lege pentru instituirea “Avocatului Diasporei”. Este o idee care a mai fost solicitată de românii din Diasporă, care care a fost blocată de PSD în Parlament”, spune Ovidiu Raețchi, potrivit unui comunicat de presă.

Deputatul liberal mai spune că inițiativa legislativă propune ca un adjunct al Avocatului Poporului să vină exclusiv în apărarea și sprijinul cetățenilor români rezidenți în străinătate, mai ales în cazul în care aceștia se consideră victime ale unor abuzuri din partea instituțiilor române.

Potrivit proiectului de lege, „Avocatul Diasporei” ar urma să aibă următoarele atribuții și misiuni esențiale: să verifice celeritatea și corectitudinea procedurilor administrative dezvoltate de instituțiile publice române și reprezentanțele statului român din străinătate, să raporteze abuzurile comise de instituțiile publice administrative și diplomatice și să ia măsurile necesare pentru a corecta ineficiența și întârzierile din instituțiile administrative și consulare care afectează în mod negativ cetățenii români din străinătate, explică demnitarul.

În acest moment, de exemplu, eventualele abuzuri ale reprezentanțelor diplomatice românești asupra cetățenilor români sunt verificate tot de MAE. Ca urmare a creșterii semnificative a românilor care locuiesc în străinătate, PNL a înțeles că trebuie să se asigure că instituțiile din România nu îi tratează ca cetățeni second-hand. Acesta este motivul pentru care am inițiat proiectul de lege privind instituirea “Avocatul Diasporei”, și sper că toți parlamentarii îl vor vota, indiferent de partidul pe care îl reprezintă”, adaugă deputatul liberal.

Sursa foto: Facebook/Ovidiu Raetchi

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!