Primarii din Sfântu Gheorghe și Odorheiu Secuiesc au fost amendati de prefecții județelor Covasna și Harghita pentru arborarea drapelului Ungariei.
Pe 15 martie, de ziua națională a Ungariei, cei doi primari au arborat în zeci de instituții steagul maghiar, fără ca alături să fie și cel al României.
Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, a primit de la prefectul de Covasna, Sebastian Cucu, două amenzi de 5.000 lei, după ce a arborat steagul Ungariei în 32 de locații din oraș. Același prefect a declarat că, deocamdată, i-a iertat pe edilii celorlalte localități din județ.
Ca replică, primarul a declarat că nu sunt steaguri, ci panglici, refuzând să le dea jos, că prefectul este de rea-credință și că va contesta amenda.
Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, l-a amendat pe primarul din Odorheiu Secuiesc, Arpad Galfi, cu 5.000 lei, întrucât edilul nu a arborat drapelul României alături de cel al Ungariei, în contextul sărbătoririi Zilei maghiarilor de pretutindeni, fiind pentru a treia oară când primeşte o sancţiune similară, celelalte două sancţiuni fiind aplicate în 2018, pentru nearborarea drapelului României alături de cel al Ungariei, la manifestările organizate cu prilejul zilei de 15 martie şi în contextul manifestărilor prilejuite de comemorarea Revoluţiei maghiare din 1956.
„Pe raza administrativ teritorială a municipiului Odorheiu Secuiesc, în data de 15 martie 2019, au fost arborate pe domeniul public al localităţii, respectiv pe stâlpii de iluminat public din zona centrală: Piaţa Primăriei, Piaţa Marton Aron, str. Tamasi Aron, str. Bethlen Gabor drapele tricolore roşu-alb-verde, cu şi fără stema Ungariei, reprezentând drapelul Ungariei, fără a fi arborate alături şi drapele de stat al României.
Cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor care se desfăşoară în data de 15 martie ‘Ziua maghiarilor de pretutindeni’, nu au fost arborate drapele de stat ale României în toate locurile de desfăşurare a festivităţilor.
Pe frontispiciul Primăriei Odorheiu Secuiesc au fost arborate steagul localităţii Odorheiu Secuiesc, precum şi cel cu însemnele albastre aurii al aşa-zisului Ţinut secuiesc”, se arată în procesul-verbal semnat de prefectul judeţului, Jean-Adrian Andrei, conform Agerpres.
În același proces-verbal se subliniază că au fost încălcate prevederile art. 7 din Legea nr. 75/1994, potrivit cărora ”drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi in locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi” şi prevederile art. 6 din H.G. nr. 1157/2001, în care se arată că ”pe teritoriul României drapelele altor state pot fi arborate numai împreună cu drapelul naţional al României şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite de autorităţile administraţiei publice locale”.