Datorită investiţiei Arctic, regiunea va deveni un centru de inovare având potenţialul de a atrage investiţii suplimentare.
Fabrica de la Ulmi, din judeţul Dâmboviţa, a producătorului de electrocasnice Arctic va fi gata anul viitor şi va realiza în primul an de funcţionare 1,1 milioane de maşini de spălat, urmând ca apoi volumul să se dubleze.
„În 2019 Arctic va finaliza construcţia unei fabrici de mare capacitate, axată pe producţia de maşini de spălat. Noua fabrică va produce în primul an 1,1 milioane de maşini de spălat, iar în anii ce vor urma va ajunge la o producţie anuală de aproximativ 2,2 milioane de maşini de spălat”, spune Marian Dan Şerban, production and technologies director în cadrul companiei. El lucrează pentru Arctic de mai bine de 20 de ani.
Arctic, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de electrocasnice, deţine în România o fabrică la Găeşti, în judeţul Dâmboviţa şi are un total de 2.800 de salariaţi direcţi (cărora li se adaugă câteva sute de subcontractori), fiind unul dintre marii angajatori locali. Compania este şi unul dintre principalii exportatori ai României, circa 80% din totalul producţiei ajungând pe 70 de pieţe externe, spun reprezentanţii companiei.
Producătorul de electrocasnice Arctic realizează la Găeşti în judeţul Dâmboviţa frigidere şi congelatoare. Pariul pe exporturi a fost de altfel modelul companiei încă de acum aproape un deceniu, Arctic reuşit să traverseze cu bine criza financiară tocmai datorită pariului pe exporturi, frigiderele companiei ajungând atât în Europa, în precum Franţa, Anglia, Germania, Italia, dar şi Africa de Sud sau Turcia. Mai mult, compania este şi lider pe piaţa locală, cu o cotă de piaţă de aproape 40%, conform celor mai recente date.
Arctic Găeşti, cel mai mare producător local de electrocasnice, şi-a majorat anul trecut businessul cu circa 10%, până la peste 2,2 mld. lei.
Compania şi-a dublat businessul în perioada 2008-2016 după creşteri aproape constante an de an, realizate indiferent de contextul economic. La polul opus, profitul net, a ajuns 74 mil. lei în 2017 de la 171 mil. lei (38 mil. euro) anul anterior.
„Din 2002, când Arctic a devenit parte a grupului Arçelik, compania şi-a mărit cifra de afaceri cu peste 700%, de la 60 de milioane de euro la 417 de milioane de euro. Capacitatea de producţie a crescut cu 800%, ajungând la 2,9 milioane de unităţi în 2017. În plus, 1.700 de persoane au fost angajate din 2002, ajungând la un total de 3.600 de angajaţi (cu tot cu subcontractori – n.red.) în 2017”, spune Marian Dan Şerban.
Cifra de afaceri a Arctic cuprinde atât producţia de la fabrica din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, dar şi vânzările locale de produse realizate de grup în afara ţării noastre în fabricile din toată lumea. Turcii de la Arcelik produc la fabrica Arctic din Găeşti doar frigidere şi congelatoare, însă pe piaţa locală vând şi alte electrocasnice sub branduri precum Beko sau Arctic, dar şi electronice sub brandul Grundig.
Pentru anul 2018 compania şi-a bugetat un nou avans cuprins între 0% şi 10%.
Evoluţia bună a companiei Arctic din România i-a convins pe turcii de la Arcelik să mai construiască în România o a doua unitate de producţie, de această dată de maşini de spălat rufe şi vase. Piaţa locală nu are momentan nicio astfel de unitate de producţie. Noua unitate de producţie va fi amplasată în localitatea Ulmi, tot în judeţul Dâmboviţa, însă la circa 30 de kilometri de fabrica deja existentă în Găeşti. Aici turcii deţin circa 70 de hectare de teren.
„Proiectul va implementa cele mai recente procese de automatizare şi integrarea aplicaţiilor de tip IoT (internetul lucrurilor/Internet of Things), inclusiv a utilajelor inteligente, a dispozitivelor interconectate şi a tehnologiilor de robotică cooperativă. Datorită investiţiei Arctic, regiunea va deveni un centru de inovare având potenţialul de a atrage investiţii suplimentare.”
Investiţia în această fabrică depăşeşte 100 de milioane de euro, iar o treime din sumă este ajutor de stat.
Sursa: zf.ro