Klaus Iohannis: „Am invitat partidele să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în urma consultărilor de la Cotroceni, că a invitat partidele parlamentare să semneze un „acord național pentru consolidarea parcursului european al României”, un pact politic pentru România europeană, anunțul fiind făcut după consultările de la Cotroceni cu partidele parlamentare.

Președintele a spus că va trimite acordul național „imediat” partidelor.

Aștept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitația mea de a semna un acord național”, a spus Iohannis.

Pactul se referă la transpunerea în legislație a rezultatelor referendumului, la revizuirea legilor justiției pentru a ține seama de recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene. 

S-a încheiat și numărarea voturilor de la referendum și consultările. S-au prezentat aproape 8 milioane de români, din care aproape 6,5 milioane au fost clar „da” la ambele întrebări, un rezultat foarte bun, mult peste așteptări. Această prezență masivă și votul covârșitor dat pentru „da” arată că românii nu au votat strict pentru aceste întrebări. Aceste răspunsuri ferme trebuie transformate în legislație, trebuie creată legislația care interzice efectiv amnistia și grațierea corupților și trebuie creată legislația pentru interzierea OUG pe justiție și extinderea dreptului de contestare a ordonanțelor de urgență. Este rezultatul de bazî, însă trebuie să mergem mai departe și să înțelegem importanța politică a acestui vot”, a spus Klaus Iohannis.

Românii au votat clar și ferm împotriva abordării antieuropene, promovate în campanie de PSD și ALDE, două partide care au fost sancționate drastic de electorat. Românii au arătat clar: România este o țară proeuropeană. Aceste lucru este foarte important. Trebuie ținut cont și politicienii trebuie să tragă concluziile. Noi nu am ajuns întâmplător sau din greșeală în UE, noi am dorit să fim în UE, asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastră”, a arătat președintele.

Sursa foto: Epoch Times România

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!