Marcel Ciolacu vrea modificarea decretului privind starea de urgență

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri seară că social-democraţii vor vota pentru prelungirea stării de urgenţă, însă a adăugat că decretul semnat de preşedintele României va fi modificat în Parlament.

În cadrul unui interviu la Televiziunea Națională, Ciolacu a declarat, că, pe lângă articolul 1 al decretului, care încuviinţează prelungirea stării de urgenţă, vor fi introduse alte patru articole care obligă Guvernul să prezinte rapoarte periodice cu privire la măsurile adoptate, dar şi să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale. De asemenea, un articol prevede ca, în termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi să efectueze un control privind cheltuirea fondurilor publice.

Astăzi (ieri N.R) au trecut prin comisiile Parlamentului, comisiile reunite, a trecut proiectul de hotărâre. Cu adevărat, la articolul 1 se încuviinţează prelungirea stării de urgenţă, dar au mai fost introduse patru articole. Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la şapte zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport. În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet şi în termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice. Mai mult, pe perioada stării de urgenţă, Guvernul va acţiona pentru deplina respectare a aplicării Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ca să încheiem orice abuz. Constituţia este linia roşie a oricărui stat democratic”, a afirmat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a menţionat că PSD va acţiona ca hotărârea Parlamentului să fie respectată.

Este abuz în serviciu în cazul în care nu este respectată hotărârea Parlamentului”, a mai precizat Ciolacu.

Parlamentul se întrunește joi, în şedinţă online, pentru dezbatere şi vot asupra solicitării preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României. 

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!