PNL avertizează: “Retragerea din România a societăților care administrează fondurile acumulate în Pilonul II de pensii va duce la căderea bursei”

Deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor consideră că  “Retragerea din România a societăţilor private, care administrează fondurile acumulate în Pilonul II de pensii, va duce la căderea bursei, echivalând cu un crah financiar care va scoate România din evoluţia ei ascendentă de pe piaţă financiară emergentă“.

Să ne amintim care a fost istoria celor 10 ani de când funcţionează asigurările de pensii din Pilonul II. Contribuţia la Pilonul II reprezintă un procent din contribuţia individuală la asigurările sociale (CAS). Acest procent a fost iniţial de 2%, şi a crescut cu 0,5% în fiecare an, urmând să fie plafonat la 6% din CAS. În anul 2017 însă, contribuţia a fost tăiată de la 5,1% la 3,75%, ceea ce a înseamnat o scădere a sumelor ce urmau să se cumuleze la Pilonul II. Astfel, la sfârşitul lunii ianuarie a.c. erau 7,27 milioane de angajaţi care cotizau la Pilonul II, iar activele totale gestionate de fondurile de pensii erau de 48,06 mld lei, deţinerea medie fiind de circa 6600 RON“, explică liberalul, potrivit agerpres

Marea majoritate a activelor fondurilor de pensii sunt formate din plasamente în titluri de stat (cca.63 %), deci o naţionalizare ar însemna ca statul să dispună de două ori de aceiaşi bani. Este un abuz economic grav, exercitat mai ales asupra celor peste 35 de ani, generaţii active care au cotizat în ultimii 10 ani substanţial şi care îşi văd economiile confiscate practic de stat. Căderea Pilonului II a fost premeditată: randamentul Pilonului II a scăzut, începând cu luna ianuarie a anului trecut. Această scădere se poate explica doar prin măsurile stângace ale executivului, care, nu de puţine ori, a ameninţat ca naţionalizează Pilonul II, generând panică în economia reală, pe bursă şi în ratingul companiilor de asigurări“, explică vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

OUG 114, prin faptul ca a afectat bursa foarte violent, a impactat şi randamentele Fondurilor private. Este un fenomen corelat faptul că, într-o singura zi de cădere a bursei, s-a ajuns de la un indice BET de 8600 la aproape 7000, astfel că au fost afectate şi acţiunile din portofoliile fondurilor private de pensii (cca 8 miliarde lei).

În Pilonul II sunt banii fiecăruia dintre cei care au acumulat economii în ultimii 10 ani, peste 7 milioane de angajaţi, bani care, la sfârşitul vieţii profesionale, sunt meniţi să reprezinte şansa la o pensie decentă. Naţionalizarea acestor sume nu reprezintă altceva decât că Guvernul PSD-ALDE îşi permite să le ia oamenilor economiile şi să le cheltuie din nou pe promisiuni electorale, afectând pacea dintre generaţii şi însăşi ideea de contributivitate“, subliniază liberalul Marilen Pirtea.

Conchide declarând că “Statul pune cu spatele la zid fondurile private de pensii şi le condamnă la faliment în România. OUG 114 obligă fondurile private de pensii să îşi crească capitalul social la valori imposibil de atins într-un orizont de timp atât de scurt. Mai mult, prin creşterea cerinţelor de capital, se ajunge la situaţia în care fondurile vor trebui să indisponibilizeze sume importante de bani, cca 800 de milioane de euro, care nu vor putea să aducă randamente. Aceste efecte în cascadă vor determina fondurile private de pensii să se retragă din România, cu efecte greu de imaginat asupra pieţei de capital şi asupra economiei. Putem să ne luăm adio de la statutul de piaţă emergentă la care râvnim. Mai rău, fiecare dintre noi va avea de suferit pe termen mediu şi lung, căci economiile noastre se vor topi în ineficienţa consumului birocratic şi în plăţi pentru cheltuieli publice imediate, în consum şi în inflaţie“.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!