Proiect: Mai multe zile libere acordate părinților pentru asigurarea asistenței copilului minor la medic

Potrivit unui proiect de lege transmis spre avizare la Consiliul Economic și Social, părinții ar putea avea dreptul la cinci zile libere pe an pentru a asigura asistența copilului minor la medic.
În prezent, există posibilitatea acordării unei zile lucrătoare libere pe an pentru a verifica anual starea de sănătate a copilului și a-l însoți la consultații medicale, potrivit legii nr. 91 din 1 iulie 2014.

Grupul parlamentar UDMR propune modificarea legii și stabilește pentru fiecare părinte maximum cinci zile lucrătoare într-un an, ținând cont de numărul și de starea de sănătate a copilului.

Modificarea legii creează posibilitatea părinților de a avea grijă de sănătatea copiilor. În viața unei familii, mai ales dacă sunt mai mulți copii, starea de sănătate a acestora poate fi instabilă, nu se poate prevede dacă un copil sau toți copiii familiei se vor îmbolnăvi de trei ori sau de zece ori într-un an, îmbolnăvirea lor este imprevizibilă. Din aceste motive este necesară completarea legii prin acordarea mai multor zile libere părinților, creând astfel o siguranță familiilor privind asigurarea asistenței la medic”, se arată în expunerea de motive.

De această măsură ar beneficia nu doar părinții biologici și reprezentanții legali ai copilului, ci și părinții adoptivi, care, în prezent, sunt exceptați din reglementare.

Consiliul Economic și Social, organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului României, emite avize și recomandări.

Photo: SHUTTERSTOCK

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!