Preşedintele Klaus Iohannis are, miercuri, de la ora 17.00, consultări cu reprezentanţii autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema referendumului pe justiţie.
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat la Cotroceni, miercuri, de la ora 17.00, reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar, conform News.ro.
Aceeași temă a fost abordată și marți, cu reprezentanți ai societății civile. Cei prezenți la discuțiile cu președintele României au afirmat că „sigur va fi referendum pe justiție pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare”.
La întâlnire au participat reprezentanţi ai Funky Citizens, Expert Forum, Centrul de Resurse Juridice, Iniţiativa România, Asociaţia Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for Democracy, #Rezistenţa, Vă Vedem din Sibiu, Curaj înainte, Umbrela Anticorupţie Cluj-Napoca, VeDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog Social, Corupţia Ucide, dar şi jurnalistele Emilia Şercan şi Mădălina Roşca.
„CCR, în ultimii doi ani, s-a transformat în casa de avocatură și de albit dosare a domnului Dragnea. Rezultatul referendumului din 26 mai va pune niște limite de acțiune și de decizie pentru CCR. Reprezentanții celor 22 de ONG-uri au formulat trei variante: o întrebare prevede majorarea pedepselor pentru infracțiunile de corupție și abuz în serviciu, a doua prevede reluarea inițiativei Fără Penali în Funcții Publice, a treia este pentru a opri tăvălugul de OUG pentru modificarea legislației penale sau a legilor Justiției și punerea legilor în acord cu recomandările instituțiilor europene: Comisia Europeană, GRECO sau Comisia de la Veneția.”
„Depinde ce întrebare va alege președintele, dacă e o întrebare, dacă e o combinație. Se poate construi o întrebare pentru fiecare mesaj. S-a așezat pe scaun și ne-a spus: sunt hotărât să convoc referendum la alegerile europarlamentare. A spus că referendumul va avea loc pe 26 mai și ne-a cerut o părere și o sugestie din partea noastră privind forma și conținutul întrebării. Ar mai putea fi o întrebare: ca numirea procurorilor șefi să fie făcută cu avizul conform al CSM, și nu avizul consultativ al CSM”, au declarat reprezentanții ONG-urilor prezente la discuții.
Sursa foto: g4media.ro