Referendum. Raluca Turcan: Liviu Dragnea este în panică totală

Mircea Drăghici, trezorierul PSD, cel care se ocupă de coordonarea campaniilor electorale în partid, a declarat, joi, că în cazul unui referendum organizat odată cu alegerile europarlamentarele, legea nu permite decât secţii de votare diferite.

“Legea nu ne permite decât secţii de votare diferite. Aduceţi-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice alt scrutin electoral, au fost secţii de votare diferite”, a spus Mircea Drăghici.

Acesta a mai declarat că în teritoriu, toată lumea le-a spus “că ar fi bine ca să lăsăm cetăţeanul să gândească liber, după propria conştiinţă“.

Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, articolul 15, alineatul (2), prevede că în situaţia în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfăşurat pentru alegerile europarlamentare atunci „ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii”.

Ca răspuns, într-o postare pe pagina sa de socializare, deputatul PNL Raluca Turcan atrage atenția asupra posibilității de  fraudare a votului  în timpul referendumului: 

Liviu Dragnea este în panică totală și ar face orice ca să blocheze votul românilor în 26 mai! Condamnat penal pentru fraude la referendum, Liviu Dragnea vrea să împiedice românii să ajungă în secțiile de votare ca să-și exprime votul! Este disperat pentru că știe deja ce vor răspunde românii la întrebarea pe care Președintele României o va adresa la referendum. De aceea, și-a pus slugile să blocheze atât alegerile pentru Parlamentul European, cât și referendumul, prin organizarea a 2 secții distincte de votare.

Art.15^1 alin.(2) din Legea 3/2000 spune foarte clar: ”ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare”.

Somez PSD-ALDE să respecte legea și solicit imperativ Guvernului să nu emită nicio ordonanță de urgență în folosul personal al lui Dragnea. Dacă Dăncilă va semna un astfel de act, va răspunde penal!

 

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, făcând referire la aceeași lege, că în cazul în care liderii PSD modifică legea prin OUG „în sensul organizării unor secţii de votare separate pentru referendum îi expune atât pe iniţiatori cât şi pe cei care se află în circuitul de avizare riscului de a intra sub incidenţa legii penale”.

„Aceasta întrucât scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vădit acela de a împiedica liberul exerciţiu al dreptului de a alege, infracţiune asimilată de Codul Penal şi în cazul referendumului. În acelaşi timp, este o împiedicare a exercitării cu bună-credinţă a drepturilor şi libertăţilor, prevăzută ca infracţiune de Legea răspunderii ministeriale”, mai spune Orban.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!