Potrivit datelor Eurostat, românii plătesc cele mai mici prețuri pentru alimente și băuturi non-alcoolice, la nivelul Uniunii Europene.
O analiză privind evoluția prețurilor, din 2018, pentru un coș de alimente și băuturi non-alcoolice, arată că România rămâne statul cu cele mai mici prețuri, acestea situându-se cu 34% sub media UE și de două ori mai scăzute comparativ cu Danemarca, țara cu cele mai ridicate prețuri.
Alături de România, pe lista statelor cu prețuri sub media UE, se mai află Polonia (69% din media UE), Bulgaria (76%), Cehia(84%) și Ungaria (85%).
Pe de altă parte, românii cheltuie cel mai mult cu alimentele și băuturile non-alcoolice, potrivit raportului Eurostat de la finele 2018.
Consumul de alimente și băuturi alcoolice reprezintă aproape o treime din totalul cheltuielilor gospodăriilor din România, procentul mediu alocat în UE fiind de 12,2%.
Segmentat pe categorii de alimente, prețurile la pâine și cereale în România sunt cu 46% mai mici decât media europeană, prețul cărnii mai mic cu 36%, în timp ce laptele, brânza și ouăle sunt doar cu 7% mai ieftine.
În privința băuturilor alcoolice, cele mai ieftine pot fi cumpărate în România și Bulgaria (74% din media UE), iar cele mai scumpe în Finlanda (182%), Irlanda (177%) și Suedia (152%).
Țigările cele mai ieftine pot fi cumpărate în Bulgaria (49% din prețul mediu la nivelul UE), Polonia (60%) și Croația (62%). Prețurile cele mai mari pe țigări le au Marea Britanie (204%), Irlanda (201%) și Franța (141%). În România, prețul țigărilor se situează la 69% din media europeană.