Sorina Pintea: ”Din statistici, a scăzut numărul celor cărora li s-a pretins sau care au dat şpagă”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, s-a aflat, vineri, în judeţul Sălaj, alături de premierul Viorica Dăncilă, printre obiectivele vizitate aflându-se şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

Sorina Pintea, a declarat, în timpul vizitei, că din statisticile centralizate la nivelul ministerului reiese că a scăzut numărul celor cărora li s-a pretins sau care au dat şpagă în spitale.

S-au făcut nenumărate dezbateri vizavi de şpaga în spitale. Este, practic, un proces care se petrece între medic şi pacient sau medic şi aparţinător. Dacă cele două părţi nu o să înţeleagă, pornind de la cel care ‘pseudocere’, pentru că, fac aici o paranteză, doar 2% condiţionează actul medical, restul se uită urât, aşa spun pacienţii, că aşteaptă. Dacă nu o să înţeleagă fiecare dintre părţi că nu mai merge aşa atunci va fi foarte greu. Există cadrul legal, există organe care pot să pedepsească acest gen de activitate, din păcate, încă, mi s-a spus şi mie la intrarea în spital (n.r. – Spitalul Judeţean din Zalău) că încă se mai practică. (…) Cu toate că acest fenomen este încă prezent, din statistici a scăzut numărul celor cărora li s-a pretins sau care au dat şpagă, plăţi informale, le spunem, asta din acel chestionar de feedback pe care noi îl avem şi pentru care facem rapoarte pe care le postăm pe site-ul ministerului. Pe de altă parte, din cei care spun că li s-a pretins, doar 2,3% au spus că da, sunt de acord să transmită mai departe reclamaţiile lor către organele de anchetă“, a precizat ministrul.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!