Sprijin prin sport pentru copiii instituționalizați din Sectorul 4: CSS 5 – casa viitorilor campioni la Judo

Între Clubul Sportiv Școlar nr. 5 (CSS 5) și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 4, există un protocol de colaborare în baza căruia copiii instituționalizați din sectorul 4 fac cursuri gratuite de judo. Un sport deloc ieftin, dacă se ia în considerare doar valoarea kimono-urilor care trebuies purtate atât la antrenamente, cât și la competiții. O inițiativă de suflet ce face ca micuții sportivi să-și dezvolte anumite abilități, să fie mai disciplinați, dar să se și îndrepte către marea performanță. Acești copii pot reprezenta un extraordinar bazin de talente ce ar putea fi speculat la maximum de cluburile sportive, indiferent de disciplină.

Parteneriatul a inclus în primă fază înscrierea a 25 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, fete și băieți, fiind preconizată aducerea a încă 20 de copii la cursuri, sub îndrumarea “senseilor” Cristian Pintrijel, directorul clubului, și Marian Maria.

Marți, 23 iulie 2019, la sala din Calea Plevnei nr.124, a avut loc o inedită lecție deschisă, la care au asistat conducătorii de la DGASPC sector 4, directorul general Dragoș Pelmuș, și directorul general adjunct Cristina-Georgiana Neacșu. A fost mai mult o demonstrație a copiilor, care și-au etalat cunoștințele acumulate în cele șase luni de când au început cursurile de judo.

Acest proiect dintre CSS 5 și copiii aflați în evidența DGASPC sector 4 este unul foarte bun pentru copii. Sportul întărește caractere, îi face să-și stabilească obiective, și îi învață să muncească pentru a-și îndeplini aceste obiective. Sunt copii care se află în apartamente de tip familial. Cei de la CSS 5 ne pun la dispoziție aceste antrenamente gratuite și cunoștințele lor”, a explicat directorul general adjunct al DGASPC sector 4, Cristina-Georgiana Neacșu.

Senseiul Marian Maria a dat câteva amănunte și despre greutățile pe care le întâmpină: „Am început acest proiect cu DGASPC sector 4 cu scopul de a-i implica pe copii într-un proces instructiv educativ. Ca orice activitate, implică și niște costuri, pe care am dori să le acoperim și cu sprijinul companiilor, iubitorilor acestui sport. Judo este un sport olimpic, unde România a avut rezultate bune. Deocamdată trecem printr-un moment mai greu, dar investim pentru a avea rezultate pe viitor”. Sensei Cristian Pintrijel, directorul CSS 5, anunță deja pasul către performanță: „Sportul îi poate ajuta foarte mult în viață, de la dezvoltarea fizică până la integrarea în societate. La sfârșitul lunii septembrie îi vom duce într-un cantonament, la mare, iar la toamnă e posibil să-i înscriem la anumite competiții organizate în București”.

Proiecte ambițioase care implică evident cheltuieli substanțiale. Cheltuieli ce pot fi susținute și din exterior, de sponsori generoși ce pot vedea în copiii de azi campionii de mâine. Lucru întrezărit, deja, și de unul dintre asistenții maternali care vine cu copii la antrenamente: „Este mai disciplinat și mai ordonat”, spune aceasta despre un băiețel ce vrea „să devină polițist și judokan”.

În cadrul acestui program este preconizat ca pe viitor, la antrenamente, copiii să aibă ocazia să cunoască legende ale acestui sport, pe care deja îl îndrăgesc, să se fotografieze alături de marii campioni, să-și procure amintiri de neuitat. Printre cei vizați se numără Alina Dumitru, Corina Căprioriu sau Adrian Croitoru.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!