British School of Bucharest (BSB) a dat startul inscrierilor in programul de burse pentru anul academic 2019 – 2020, o sansa unica pentru toti elevii care vor sa descopere educatia britanica. Pentru a avea o imagine cat mai completa despre ce inseamna pentru tineri oportunitatea de a studia intr-un sistem privat, intr-un mediu de invatare personalizat, am stat de vorba cu doi fosti absolventi ai BSB.
Radu si Gruia sunt doi dintre beneficiarii programului de burse British School of Bucharest. Radu a absolvit recent Universitatea din Liverpool, iar acum lucreaza in Oxford ca asistent arhitect. Gruia a studiat Paramedic Science la University of East Anglia, iar in prezent lucreaza ca paramedic la Serviciul de Ambulanta East of England.
Atat pentru Radu, cat si pentru Gruia, bursa de studiu oferita de BSB a reprezentat o enorma sansa de dezvoltare academica si personala.
“BSB reprezinta o alternativa la sistemul clasic de invatamant. Numarul redus de elevi din clasa este mai mic decat la alte scoli, iar acest lucru este extrem de important, pentru ca ii ajuta pe tineri sa inteleaga si sa asimileze mai bine informatiile. Activitatile extracurriculare diverse ii ajuta pe elevi sa se dezvolte si la un nivel personal, nu doar academic, permitandu-le sa deprinda abilitati de care sa se foloseasca pe viitor. BSB este locul potrivit pentru orice tanar care isi doreste sa se dezvolte in plan personal si care vrea sa ajunga sa studieze in strainatate. BSB ii pregateste pe elevi pentru viata de student intr-o tara straina, ceea ce este foarte important daca tinem cont de faptul ca pentru tineri nu este un lucru usor sa plece sa studieze in strainatate, departe de familie si prieteni. La sfarsitul zilei, ceea ce conteaza este sa stii ce drum vrei sa urmezi sau sa incerci sa iti dai seama de asta cate putin in fiecare zi. Daca esti dispus sa muncesti, BSB iti ofera o experienta unica”, a spus Radu.
Inainte de a intra la BSB, Gruia a fost elev la Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Bucuresti, specializarea matematica-informatica. Tanarul spune ca dezvoltarea lui ca lider si viitor student la una dintre cele mai bune universitati din Marea Britanie se datoreaza profesorilor si comunitatii BSB.
”Posibilitatile oferite de BSB de a studia nu numai la standarde academice foarte inalte, dar si de a fi implicat in intalnirile si dezbaterile care te formeaza ca student au fost de nepretuit. In timpul petrecut la Universitatea din East Anglia, aceste aptitudini s-au dovedit a fi de neegalat atunci cand am devenit reprezentantul studentilor si al Facultatii de Stiinte Medicale. Aceste roluri m-au ajutat sa-mi duc la bun sfarsit sarcinile cu hotarare si cu determinare, sa fiu deschis la schimbare, aptitudini pe care le-am dezvoltat si in timp ce am fost student la BSB. Am plecat de la BSB ca un student capabil si increzator ca pot face fata oricarei situatii, cu hotararea de a ma depasi si de a ma perfectiona cu orice provocare si obstacol intalnite. Modul in care am invatat sa ma port ca persoana si in societate sunt, din nou, lectii nepretuite pe care le-am invatat. Importanta de a fi profesionist in fiecare aspect al vietii este una dintre cele mai importante invataturi pe care le-am luat cu mine de la profesorii si mentorii mei de la BSB. Aplic tot ceea ce stiu din anii petrecuti la BSB atat in prelegerile de la Universitatea din East Anglia, cat si zilnic, cu pacientii mei. Daca doriti sa deveniti o persoana pentru care niciun munte nu-i prea inalt de urcat, British School of Bucharest este locul potrivit de unde sa incepeti calatoria”, a declarat Gruia.
Radu a venit la BSB in anul 12, dupa ce a studiat la Colegiul National ”Sfantul Sava” din Bucuresti, profilul ”Stiintele naturii”. Trecerea de la sistemul de invatamant de stat la cel privat nu a fost asa cum si-a imaginat. O data ajuns la BSB, Radu a fost pus in fata unei altfel de realitati, complet diferita de cea cu care era obisnuit. A profitat si a asimilat toate informatiile noi la care era expus.
“O data ajuns la BSB, am inceput sa vad cat de mari sunt diferentele dintre cele doua sisteme, privat si public. In vreme ce la stat informatiile ni se dadeau de-a gata, la privat ni se prezenta o idee, apoi datoria elevului era sa aprofundeze singur si sa-si faca propria analiza. In felul acesta, elevul era nevoit sa traga singur concluziile si sa nu primeasca totul de-a gata”, a povestit Radu.
“Nu sustin ca sistemul de invatamant de stat este gresit. O multime de elevi au facut si fac performanta in sistemul public. Dar cred ca o schimbare de perspectiva le-ar putea largi elevilor orizontul”, a adaugat acesta.
Noii colegi de la British School Bucharest l-au ajutat sa se integreze. Au ramas prieteni chiar si dupa ce au absolvit cursurile BSB. “Noii colegi de la BSB au fost prietenosi, m-au primit foarte bine in colectivul lor, asa ca nu mi-a fost greu sa ma integrez. Cat priveste programa scolara, schimbarea a fost legata de numarul de materii pe care le aveam de studiat. Am trecut de la 15 materii intr-un an (cat aveam de studiat la Sfantul Sava), la doar 4 materii in anul 12 si 3 materii in anul 13, la BSB. Cred ca asta a pus ceva presiune pe mine, pentru ca abia atunci am realizat ca ar trebui sa stiu mai bine ce vreau sa fac mai departe”, a povestit Radu.
Acesta a avut mereu in minte o idee despre ce cariera vrea sa urmeze. Stia ca o profesie care sa il tina in fata biroului 8 ore pe zi, unde sa faca acelasi lucru zilnic, nu era pentru el.
“Gandul de a da la Arhitectura l-am avut de mic copil. Atunci cand am intrat la BSB aveam o idee despre ce vreau sa fac pe viitor, iar urmatorii doi ani i-am dedicat pregatirilor pentru intrarea la facultate. Profesorii de la BSB m-au ajutat sa aleg materiile care mi se potriveau, apoi s-au asigurat ca voi primi tot sprijinul de care aveam nevoie. Imi aduc aminte ca faceam pregatire cu profesorul de fizica si in weekend-uri. Apreciez si acum felul in care profesorii de la BSB se dedica meseriei lor si sacrificiul pe care il fac pentru elevi”, a mai spus fostul bursier BSB.
Radu si-a dorit sa studieze arhitectura la New York, astfel ca in anul 13 a aplicat la una dintre universitatile din top 10 din SUA unde a fost acceptat. A primit oferta de la una dintre cele mai mari institutii de invatamant de peste ocean, insa, din pacate, nu a putut sa accepte oferta de studiu pentru ca taxele de scolarizare erau mult prea mari.
Intre timp, Radu a absolvit Universitatea din Liverpool in iulie 2018, iar in prezent lucreaza in Oxford ca asistent arhitect.
“In septembrie o sa ma intorc la Universitatea din Liverpool, unde voi incepe cursurile de master. In timpul facultatii, m-am implicat în multe activitati extracurriculare si voi continua sa o fac. In primul an universitar am fost plecat timp de doua saptamani intr-un program de schimb de experienta in China. In anul doi, in vacanta de Paste, am fost in Milano la un workshop de arhitectura. In timpul vacantei de vara, am petrecut doua saptamani la Londra, la un workshop care si-a propus sa caute solutii pentru aglomeratia din trafic, din marile orase. Imediat dupa acest atelier, timp de o luna, am facut practica la o firma de arhitectura din Bucuresti, apoi am plecat in Porto, unde am lucrat ca voluntar. In anul trei, mi-am impartit timpul intre workshop-uri si cautarea unui job”, a mai precizat acesta.
British School of Bucharest – burse pentru anul academic 2019-2020
British School of Bucharest ofera burse de pana la 100% din taxa de scolarizare tuturor elevilor care isi doresc sa studieze la British School of Bucharest si sa descopere excelenta educatiei britanice.
A sasea editie a programului de burse BSB este dedicata tuturor elevilor cu rezultate remarcabile, fie ei elevi la scoli private sau de stat. Elevii eligibili pentru bursele BSB sunt, in acest moment, clasele a 8-a si a 10-a in sistemul public de invatamant, si cei care, in anul academic urmator, vor trece in anul 10, respectiv 12, in sistemul britanic, nascuti intre 1 septembrie 2004 si 31 august 2005, respectiv intre 1 septembrie 2002 si 31 august 2003.
‘Ne bucuram sa anuntam deschiderea celei de-a sasea editii a programului de burse, prin care oferim tuturor elevilor o sansa reala si unica de a descoperi excelenta educatiei britanice, indiferent de scoala pe care o urmeaza in prezent. Acest program poate aduce cu sine o schimbare pozitiva a parcursului actual, asa ca ii incurajam pe toti elevii cu rezultate remarcabile, care au ceva de spus, sa profite de aceasta sansa. Ne dorim sa ii descoperim pe aceia pentru care performantele si rezultatele exceptionale vorbesc de la sine, sa ii primim cu bratele deschise in familia BSB si sa le dam aripi sa se dezvolte armonios. Cu fiecare editie a programului de burse am intalnit elevi exceptionali, cu capacitati si rezultate uimitoare, si sunt convins ca istoria se va repeta si de aceasta data, asa ca abia astept intalnirea cu toti acesti tineri nemaipomeniti”, a declarat Philip Walters, directorul British School of Bucharest.
Programul ofera tinerilor o sansa unica, aceea de a trai experienta educatiei britanice, intr-un mediu care le va asigura o dezvoltare academica si personala personalizata, la singura scoala britanica din Romania unde toti profesorii sunt vorbitori nativi de limba engleza. Inscrierile se pot face pana pe 23 ianuarie, ora 13:00.
Procesul de selectie include teste de engleza, matematica si abilitati cognitive, precum si un interviu cu un reprezentant al scolii.
Pentru inscriere la programul de burse BSB, completati formularul disponibil aici.
Rezultatele elevilor BSB la examenele de IGCSE si A Level sunt cu mult peste media globala si se pot compara favorabil cu cele obtinute de studentii celor mai ravnite universitati din Marea Britanie. Printre universitatile de prestigiu care si-au deschis portile pentru absolventii BSB se gasesc Imperial College, University College London (UCL), Queen Mary, City-University of London, University of the Arts London, London School of Economics and Political Science (LSE), King’s College, Istituto Marangoni, SOAS University, Oxford Brookes, Universities of Warwick, Bath, Bristol, Edinburgh, York si Southampton, precum si Ecole Hoteliere de Lausanne, Anglo American University (Prague) sau UCLA (USA).
Sursa: wall-street.ro