Dr. Călin Doboș, despre noul trend în materie de chirurgie estetică: Implantul mamar fără cicatrici

Dacă până acum se spunea că frumuseţea vine din ochii privitorului, în secolul XXI frumuseţea este mai conectată cu propria percepţie despre sine ca niciodată. Când vor să corecteze ceva ce le nemulțumește, femeile apelează la medicii esteticieni, mai ales pentru implantul mamar.

Medicul Călin Doboș chirurg estetician, ne-a oferit, în exclusivitate, un interviu în care explică noul trend mondial în materie de operații estetice: intervenția chirurgicală de implant mamar fără cicatrici, prin axilă (subraț). Doctorul spune că el practică această metodă revoluționară.

Din experiența dvs. ne puteți enumera câteva motive pentru care femeile apelează la intervenția de mărire a sânilor?

Dr. Călin Doboș: Femeile apelează la intervenția de mărire a sânilor din dorința de a crește încrederea în propria persoană. Sânii sunt simbolul feminității, astfel încât un decolteu vizibil, frumos, voluptuos, este un criteriu de apreciere și de autoapreciere.

Sânii foarte mici, modificarea acestora în urma nașterilor sau trecerii timpului sunt principalele motive pentru care femeile apelează la augmentarea mamară.

Există o vârstă minimă sau maximă pentru care nu recomandați intervenția?

Vârsta minimă este 18 ani. Atunci se consideră că glanda mamară s-a dezvoltat definitiv. Nu există o vârstă maximă. Rareori se fac măriri de sâni însă după o vârstă de 50 de ani. Am avut, totuși, și cazuri de paciente de 60-70 de ani. În principiu, limita de vârstă ține cont de starea de sănătate.

Se poate alăpta după intervenția de augmentare mamară?

Da, se poate alăpta după intervenție. Aș vrea să precizez că este un mit ceea ce se spune, și anume, că dacă se pune implantul sub mușchi, se poate alăpta și dacă este peste glanda mamară, nu poate alăpta. Nu are importanță locul unde este introdus  implantul, alăptarea este posibilă.

Implantul mamar poate afecta rezultatul unei mamografii?

Prezența implantului în sân nu ridică această problemă, deoarece există cursuri de specialitate și de competențe pentru medicii radiologi despre cum să evalueze un sân cu implant mamar. Aș preciza totuși că există un implant mamar care are în interior un cip. Acest cip, din studiile făcute, îngreunează diagnosticul.

La polul opus există implanturile B-Lite, ușoare, cu gaz (nu au gaz, în esență, ci doar molecule de aer). Acest lucru face ușor de citit rezonanța magnetică nucleară, ecografia sau mamografia. Din acest punct de vedere, aș recomanda tip de implant B-Lite.

Care sunt tehnicile pe care le utilizați pentru mărirea sânilor?

Sunt mai multe aspecte care trebuie menționate: există varianta aplicării implantului sub glanda mamară, sub fascia mușchiului (învelișul mușchiului) sau sub mușchi. Sub mușchi poate fi aplicat total submuscular (nu se prea folosește în chirurgia estetică, ci doar în chirurgia  reconstructivă), sau parțial submuscular, cum se folosește în chirurgia estetică. Implantul parțial submuscular are ca variante dual-plane sau multi-plane sau metoda hibridă când se asociază și cu injectarea de grăsime. Toate aceste detalii se discută în urma unui consult.

În privința inciziei, există incizia pe areola mamară care se practică mai rar. Are avantaje și dezavantaje. Dacă pacienta se vindecă bine, cicatricea are culoarea la limita dintre maro și alb și nu este vizibilă. Dar dacă nu se vindecă bine, va fi vizibilă de câte ori se dezbracă.

Incizia pe sub sân este parțial ascunsă, dar când se ridică brațele va fi vizibilă.

De asemenea, mai există incizia pe la axilă. Nu se poate aplica la orice pacientă, dar atunci când se poate le indic să recurgă la această metodă, deoarece avantajul major este că incizia este situată la distanță de sâni. Se folosește un aparat care nu creează arsuri în timpul intervenției, radioplasmă, și acest aparat face ca vindecarea să fie extrem de rapidă, să nu necesite drenaj iar în câteva zile pacienta să fie aptă chiar să-și conducă mașina.

Ce înseamnă implant mamar prin axilă?                              

Incizia se face la nivelul axilei. Incizia de acces în loc să fie la nivelul sânului, este la distanță, în groapa axilară. Practic, implant de sâni fără cicatrici, la nivelul acestora.

Cum se desfășoară această procedură?

De la nivelul axilei se pornește crearea „buzunarului” pentru implant, spațiului pentru el și, de acolo, se introduce implantul. Pentru crearea „buzunarului” se folosesc instrumente speciale, precum endoscopul 4K, pentru vizualizarea marginilor acestuia și pentru o manevră cât mai precisă.

Care sunt beneficiile și riscurile acesteia?

Beneficiul evident este acela că intervenția este fără cicatrici la nivelul sânilor. Riscurile sunt similare celorlalte metode, mai puțin ruperea inciziei, care este aproape exclusă, datorită faptului că ea se află este la distanță de sâni, deci nu este supusă tensiunii.

Cât timp durează recuperarea după o astfel de intervenție?

Operația este efectuată cu pensa cu radioplasmă ELLMAN, care favorizează o vindecare rapidă.

De obicei, în cazul acestei intervenții, noi nu aplicăm drenajul, care ar însemna o recuperare mai lungă. În două zile, pacienta poate ieși la plimbare, iar in 3-5 zile se poate conduce mașina fără probleme.

Care este costul unei asemenea intervenții? Este posibilă și plata în rate?

Acestea variază, bineînțeles, în funcție de marca de implant, forma acestuia, model, generație, calea de aplicare etc. În general, costurile se individualizează în funcție de situația fiecărei paciente și de preferințele ei, eu stabilesc aceste lucruri în urma unui consult.

Există discuții cu o societate bancară pentru implementarea unui sistem de plată în rate, sper că se vor concretiza curând.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!