Guvernul a adoptat măsuri de sprijin pentru fermieri și alte categorii de lucrători în agricultură

Executivul a aprobat joi, prin Hotărâre de Guvern, plafoanele alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, plafonul maxim aprobat fiind de 85,5 de milioane de euro.

Şi pentru agricultura românească, şi pentru ţăranii şi fermierii români care în această perioadă se confruntă cu consecinţele secetei pedologice extreme, Guvernul a adoptat (…) măsuri de sprijin. Aş începe cu prima, care se referă la hotărârea privind plafoanele alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal. (…) Plafonul maxim aprobat a fost de 85 de milioane de euro, iar beneficiarii sunt 41.000 de fermieri care activează în sectorul vegetal şi care au accesat aceste măsuri de sprijin. Vreau să fac aici o precizare: anul trecut, la 1 august, fostul Guvern a comunicat Comisiei plafoane care au nemulţumit mult pe multe categorii de fermieri. (…) Am revenit asupra acestei decizii, am comunicat Comisiei şi am primit aprobarea să rearanjăm aceste plafoane, astfel încât să creăm, pe de o parte, echitate, dar, în acelaşi timp, profitabilitatea celor care lucrează în sectoarele respective”, a precizat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit Ministerului Agriculturii, plafoanele aferente fiecărei măsuri de sprijin cuplat în sectorul vegetal sunt distribuite astfel: 33,43 milioane de euro pentru soia; 16,35 milioane de euro pentru lucernă; 440.000 euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe şi fasole boabe; 102.130 euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră; 4,902 milioane de euro pentru orez; 840.000 euro pentru sămânţă de cartof; 131.760 euro pentru hamei; 18,752 milioane de euro pentru sfeclă de zahăr; 1,190 milioane de euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp; 9.340 euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp; 6,316 milioane de euro pentru legume cultivate în sere şi solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză şi vinete pentru consum în stare proaspătă; 510.000 euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireşe, vişine, caise şi zarzăre; 2,523 milioane euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!