Ludovic Orban: „La Uzina de produse speciale de la Dragomirești se vor produce 300.000 – 350.000 de măști chirurgicale pe zi”

Premierul Ludovic Orban a efectuat, miercuri, o vizită la Uzina de produse speciale de la Dragomireşti, împreună cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Am testat prima mască FFP 2, de fapt e FFP 3 din punct de vedere al certificării materialului utilizat, care e produsă în România la Uzina de produse speciale de la Dragomireşti. (…) Practic, Uzina de produse speciale Dragomireşti este prima capacitate economică care a achiziţionat utilajele şi care a pus în funcţiune liniile automatizate pentru producerea pe scară largă a două tipuri de măşti, acest tip de mască, numită N 95 după standardul asiatic, dar are echivalent de FFP3. Materialul utilizat pentru această mască a fost testat într-un laborator din Belgia şi are grad de protecţie de 99,8%. De asemenea, tot la această unitate economică intră în fabricaţie măştile chirurgicale, (…) măştile de largă utilizare care vor fi folosite după data de 15 mai. (…) Materialul care este utilizat, conform certificării, dă un procent foarte mare de protecţie, de aproape 80%”, a afirmat Orban, la finalul vizitei.

Utilajele permit producția în sistem automatizat cu capacitate de producție între 300 și 350.000 pe zi, iar pentru măștile N95 capacitatea de producție va fi între 70-75.000 de unități pe zi”, a mai spus premierul.

Potrivit lui Orban, până în prezent, au fost avizate în cadrul entităţilor din subordinea Ministerului Apărării nouă companii pentru producţia de măşti chirurgicale.

De asemenea, există un proiect privat susţinut de către Guvern, de către Ministerul Economiei pentru a produce în România materialul necesar pentru aceste măşti. Trebuie să ştiţi că (…) nu producem material în România încă, importăm acest material, iar obiectivul nostru este să introducem în fabricaţie în România acest material, astfel încât să putem să aprovizionăm companiile care vor produce aceste măşti cu material produs în România”, a susţinut prim-ministrul.

El a spus că preţul acestor măşti va fi „unul competitiv”.

Sursa foto: MEDIAFAX

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!