Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de instanța judecătoarească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante.
Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, îndreptățite, potrivit legii, nu poate depăși o cincime din venitul net lunar al celui obligat, astfel încât să nu le fie periclitată situația materială a celor obligați să contribuie la întreținerea părinților“, se arată în proiectul de lege numit “Legea recunoștinței între generații“, semnat de actualul ministru al Muncii, Marius Budăi, Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Niculae Bădălau.
Potrivit inițiatorilor, noul Cod Civil are prevederi ambigue referitoare la obligația legală de întreținere a părinților, respectiv a bunicilor, obligație ce ar trebui să revină copilului major, apt de muncă și care realizează venituri, și care nu este reglementată expres în lege.
“Nu la fel de ambiguă este prevederea din noul Cod Civil, aprobat prin asumarea răspunderii Guvernului în 2011, care a preluat și prevederile din Codul Familiei, atunci când stabilește drepturile la moștenire.
Oare a avea grija unui bătrân cu pensie și diverse proprietăți este mai grea decât creșterea și educarea unui copil de până la varsta de 26 de ani, fără venituri și fără proprietăți, sau e vorba de o discriminare? Atunci de ce să privim diferit cele două perioade din viața unui om? Prin prezenta propunere legislativă se urmărește tocmai corectarea acestei discriminări pe criterii de vârstă, instituind un raport echitabil și firesc între drepturile și obligațiile reciproce ale diferitelor generații din interiorul aceleiași familii“, se arată în expunerea de motive.
În cazul în care pensia de întreținere stabilită pe cale judecatorească nu este plătită vreme de două luni, copiii sunt pasibili de închisoare de la 6 luni la 3 ani.