Biroul Electoral Central: Trei buletine de vot și trei urne în fiecare secție

Primarii, împreună cu prefecții sau, după caz, Ministerul Afacerilor Externe, vor asigura dotarea secțiilor de votare cu câte trei urne, câte una pentru fiecare tip de buletin de vot, pentru cele două scrutine din 26 mai, se arată într-o decizie adoptată de Biroul Electoral Central.

Potrivit deciziei privind unele măsuri pentru organizarea activității de consemnare și centralizare a rezultatelor votării, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare vor lua măsuri pentru inscripționarea vizibilă corespunzătoare a urnelor și vor îndruma alegătorii să introducă buletinele de vot în urnele destinate acestora.

Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia, precizează BEC.

Secțiile de votare din țară vor avea o singură urnă specială. În aceasta vor fi introduse atât buletinul de vot de la alegerile pentru Parlamentul European, cât și buletinele de la referendum, urmând a fi separate după deschiderea urnelor.

Alegătorii comunitari nu pot vota pentru referendumul național din data de 26 mai. Potrivit legii, prin alegător comunitar se înțelege orice cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, care are dreptul de a alege în România pentru Parlamentul European, având domiciliul sau reședința în țara noastră.

Totodată, alegătorii care au optat și și-au exercitat dreptul de vot la alegerile din data de 26 mai pentru un singur scrutin și cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ștampila cu mențiunea “VOTAT” și data scrutinului vor mai putea să își exercite dreptul de vot pentru scrutinul la care nu au optat inițial, în data de 26 mai, până la ora 21,00, ora închiderii secțiilor de votare.

Dacă cetățeanul se află în localitatea de domiciliu, el va vota la aceeași sectie de votare, caz în care va semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat inițial, pe locul de semnătură barat anterior, președintele urmând a scrie în dreptul acestuia mențiunea ‘revenire’, să semneze și să aplice ștampila de control a secției de votare. În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care inițial nu a optat, de la secția de votare unde se prezintă.

Alegătorilor le este interzis să părăsească localul secției de votare cu buletine de vot.

Cererile pentru urna specială, indiferent dacă sunt pentru alegerile europarlamentare sau pentru referendumul național, se fac în termenul prevăzut de art. 47 alin. (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Potrivit legii, pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării la locul unde se afla alegătorul.

Echipa care se deplasează cu urna specială va lua buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum, corespunzătoare cererilor aprobate.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!