Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO) organizeză constant concursuri prin care selectează personal pentru posturi cu caracter permanent și temporar, în instituțiile europene lucrând peste 40.000 de persoane.
Uniunea Europeană lucrează nu doar cu funcționari titulari, ci și cu agenți contractuali și personal temporar, oferind stagii de formare și dispunând de baze de date cu experți zonali.
Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO) este prima oprire pentru toți cei care doresc să lucreze într-o instituție a Uniunii Europene.
EPSO organizează concursuri generale pentru selecția funcționarilor. Printre locurile de muncă pentru care instituția face constant selecții se află cele de lingviști, interpreți, traducători, secretare dar și alte categorii de personal specializat.
Instituțiile UE pentru care EPSO face selecția de personal:
- Parlamentul European (Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg)
- Consiliul UE (Bruxelles)
- Comisia Europeană, cu sediul la Bruxelles (Belgia) și Luxemburg. Este instituția UE cu cei mai multi angajați, care lucrează atât în Europa, cât și în alte zone de pe glob
- Curtea de Justiție a Uniunii Europene (Luxemburg)
- Curtea de Conturi (Luxemburg)
- Comitetul Economic și Social European (Bruxelles)
- Comitetul Regiunilor (Bruxelles)
- Ombudsmanul European (Strasbourg)
- Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (Bruxelles)
Cele mai cautate joburi, și cel mai bine plătite, sunt cele de funcționar titular. Funcționarii titulari sunt angajați cu contracte pe durată nedeterminată. În cadrul funcȚiei publice europene există trei tipuri de contracte pe durată nedeterminată: pentru administratori (AD), pentru asistenți (AST) și pentru asistentț-secretari (AST/SC).
Pentru un absolvent de studii universitare, cariera de administrator începe cu gradul de intrare AD 5 și poate avansa până la gradul AD 16. Candidații pot fi selecționați și recrutați și cu gradele AD 6 sau AD 7 pentru posturi specializate, caz în care candidatul trebuie să dovedească că are o experiență de mai mulți ani în domeniu. Gradele AD 9 – AD 12 corespund cadrelor medii de conducere. Selecția și recrutarea candidaților pentru aceste grade necesită experiență anterioară într-un post de conducere.
Dacă sunteți angajat pe postul de secretar/angajat administrativ, vă veți ocupa, în general, de administrarea biroului sau veți oferi suport administrativ în cadrul instituțiilor UE.
Cariera unui secretar/angajat administrativ acoperă gradele AST/SC1 – AST/SC6. De obicei, personalul nou este încadrat cu gradul AST/SC 1.
Salariul lunar de bază al unui funcționar variază între aproximativ 2.300 EUR/lună pentru un secretar-asistent proaspăt recrutat (AST/SC 1) și aproximativ 16.000 EUR/lună pentru un administrator care a atins gradul cel mai mare (AD 16) de peste 4 ani. Fiecare grad este divizat în cinci trepte de vechime. La atingerea fiecăreia dintre acestea se acordă o creștere salarială. Salariile de bază sunt ajustate anual în funcție de inflație și de puterea de cumpărare din țările Uniunii Europene.
În plus, dacă vă părăsiți țara de origine pentru a lucra într-o instituție europeană, aveți dreptul la o indemnizație de expatriere reprezentând 16 % din salariul de bază.
În fiecare an, aproximativ 1 200 de tineri au posibilitatea de a deveni stagiari în cadrul instituțiilor UE. Stagiile durează în general între 3 și 5 luni și permit cunoașterea, din interior, a activității instituțiilor europene. Domeniile sunt foarte variate, de la dreptul concurenței, resurse umane și politica de mediu, până la comunicare, traducere etc.
Majoritatea stagiarilor primesc aproximativ 1.000 euro/luna și lucrează la Bruxelles sau Luxemburg. O listă a stagiilor disponibile în prezent poate fi accesată la acest link.
Nu în ultimul rând, instituțiile UE angajează și numeroși agenți contractuali, pe baza unui contract de muncă pe durată determinată. Agenții contractuali sunt recrutați de pe o lista de candidați (păstrată într-o baza de date), constituită în urma unei proceduri de selecție realizate de EPSO.
Depunerea candidaturii și procedura de selecție
Conform wall-street.ro, primul lucru pe care trebuie să îl faceți atunci când sunteți interesat de un job în cadrul instituțiilor europene este să vă creați un profil pe website-ul Oficiului European pentru Selecția Personalului (EPSO). Un manual complet pentru înscrierea online poate fi accesat la acest link.
După acest pas veți putea accesa lista de posturi disponibile pe site-ul EPSO. Fiecare anunț pentru un job conține un link către detaliile necesare aplicării pentru respectivul job, sau un link direct de aplicare cu ajutorul profilului EPSO pe care l-ați creat anterior.
Procedurile de selecție pentru fiecare concurs general publicat pe site-ul EPSO includ o serie de teste prin care se evaluează aptitudinile și competențele generale și profesionale ale candidaților. În general, primul set de teste constă în testele pe calculator cu variante multiple de răspuns. La concursurile pentru specialiști, procedura inițială de selecție va consta doar în evaluarea calificărilor.
Candidații care reușesc la testele pe calculator cu variante multiple de răspuns și/sau trec de selecția pe baza dosarului și care, conform formularelor de candidatură on-line, îndeplinesc toate condițiile generale și specifice de admisibilitate la concurs, sunt invitați la etapa „centrului de evaluare”.
Această etapă se desfășoară în general la Bruxelles sau la Luxemburg, pe parcursul uneia sau mai multor zile. Scopul său este de a evalua competențele generale și specifice legate de natura atribuțiilor/ competențele legate de domeniu.
Pentru detalii cu privire la testele prevăzute pentru o anumită procedură de selecție, consultati întotdeauna anunțul de concurs sau cererea de exprimare a interesului.
EPSO oferă o serie de exemple de teste pentru candidații care vor să se familiarizeze cu acestea.
Mai jos puteți accesa o serie de teste puse la dispoziție de EPSO:
- Teste de raționament (verbal, numeric și abstract) și teste de evaluare a capacității profesionale („stabilirea prioritatilor si organizare” și „cunoștinte IT de bază”)
- Teste de întelegere a unei limbi străine: engleza, franceza, germana
- Testul de evaluare a competențelor Microsoft Office
O listă completă cu exemplele de teste oferite de UE este disponibilă la acest link.