Dan Barna: „Sper să nu ajungem în situația asta dureroasă, cu Renate Weber ca avocat al poporului”

Preşedintele USR, Dan Barna, invitat într-o emisiune la Digi 24, a declarat că nu o consideră pe Renate Weber potrivită pentru a ocupa poziţia de avocat al poporului.

Acesta subliniază că Weber a acoperit în Parlamentul European problemele din Justiţie.

“Înţeleg că astăzi domnul Ciorbea a transmis PSD o scrisoare prin care a spus ‘nu mai aveţi avocat al poporului’. Deci, pe aceeaşi logică, domnul Ciorbea era al PSD, doamna Weber, sper să nu ajungem în situaţia aceasta dureroasă, va fi a lui ALDE. Pentru că exact despre asta a fost vorba: ultimul avocat al poporului, din păcate, nu a fost al poporului, decât ca etichetă la intrare, dar în realitate, ca manifestare politică şi ca responsabilitate faţă de atribuţiile pe care le avea, a fost un avocat al PSD, de la un capăt la altul“, a spus Dan Barna.

Liderul USR a adăugat că formaţiunea îl susţine, după “discuţii cu societatea civilă”, pe Eckstein Kovacs Peter, care “este un profesionist, o personalitate a vieţii politice şi civice din ultimii ani, care are o susţinere bună şi dinspre societatea civilă“.

Există deja o susţinere parlamentară importantă, şi dinspre USR, şi dinspre PNL, şi dinspre UDMR, minorităţi… Sper să avem înţelepciunea de a înţelege, exact în contextul lui 26 mai şi tot ce a urmat de atunci, că această poziţie nu este o poziţie de administrator la o regie de electricitate sau de cărbuni, ci este chiar o personalitate de care depinde stabilitatea noastră ca stat democratic“.

Cumva, vreau să cred că şi în actuala majoritate sunt oameni care înţeleg cum ar arăta o Românie în care Renate Weber, care a susţinut în Parlamentul European că în România Justiţia nu are nicio problemă şi că ceea ce fac dânşii e o corectare a statului de drept, deci Renate Weber ca avocat al poporului sau Eckstein Kovacs Peter, o personalitate care în momentul în care a fost pus în situaţia de compromis moral a avut tăria să demisioneze, să iasă din politică, rămânând moral“, a declarat preşedintele USR.

Victor Ciorbea a înaintat luni o adresă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor prin care a informat că mandatul său de Avocat al Poporului a încetat, a anunţat instituţia într-un comunicat.

Grupurile parlamentare ale ALDE din Senat şi Camera Deputaţilor au desemnat-o luni pe Renate Weber drept candidat pentru funcţia de Avocat al Poporului, anunțul venind din partea preşedintelui formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu. Acesta a precizat că fosta europarlamentară este susţinută pentru această funcţie de întreaga coaliţie PSD – ALDE.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni că în interiorul coaliţiei PSD-ALDE s-a stabilit că propunerea pentru funcţia de Avocat al Poporului va reveni celor de la ALDE.

Avocatul Poporului este al celor de la ALDE. Nu am stabilit nume“, a declarat premierul, la Palatul Parlamentului, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!