Dr. Sorin Velici, medic chirurg: De ce se îngraşă copiii? România, locul doi în Europa privind obezitatea infantilă

România ocupă un nefericit loc doi în Europa la capitolul obezitate infantilă iar potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la noi în ţară un copil din doi este obez.

Medicul primar chirurgie generală/chirurgie bariatrică, Sorin Velici, vorbește despre cauzele pentru care în România tot mai mulţi copii au probleme de greutate încă de la vârste mici, într-un interviu acordat CSID.ro.

De ce se îngraşă copiii astăzi?
Dr. Sorin Velici: 
Mecanismele dezvoltării obezităţii nu au fost în totalitate elucidate, dar unii factori au fost identificaţi şi studiaţi bine şi definiţi ca factori predispozanţi: factori de mediu, stilul de viaţă al părinţilor şi copiilor, mediul socio-cultural, factori genetici, factori familiali, factori psihologici, etc. Toţi aceşti factori sunt predispozanţi. Cauzele directe sunt însă clar legate de dezechilibrarea balanţei dintre ce şi cât mâncăm vs ce consumăm. O dietă cu aport crescut de calorii şi grăsimi, consumul de sucuri (conţin mult zahăr), porţii mai mari de mâncare, la care se adaugă un declin progresiv al implicării în activităţi fizice, reprezintă cauza reală a obezităţii.

 De ce nu se îngrăşau aşa de mult în trecut, acum 100 de ani?
Dr. Sorin Velici:
 Răspunsul ar fi: alt stil de viaţă. Se mânca mai sănătos (nu atât de gras, nu atât de dulce, nu atât de mult). Copiii aveau activităţi fizice mai intense, nu existau televizorul şi jocurile video care fac acum copiii să devină foarte sedentari. Practic privim la aceeaşi balanţă energetică discutată anterior, dar înclinată în partea sănătoasă.

Gene sau stil de viaţă – până la urmă care este adevărul?
Dr. Sorin Velici:
 Clar, stilul de viaţă este răspunsul corect. Factorii genetici joacă întradevăr un rol important în dezvoltarea obezităţii la copii, adolescenţi şi adulţii tineri. Unele studii arată ca BMI (indicele de masă corporală) este moştenit în 25 până la 40 % din cazuri. Totuşi, această predispoziţie genetică afectează greutatea doar dacă este cuplată cu factori de mediu şi comportamentali. Există şi obezitate determinată de sindroame genetice (cauzate de schimbarea unei singure gene sau a unei întregi regiuni cromozomiale). Sunt descrise cca 100 de astfel de sindroame, cele mai frecvente fiind Bardet Biedl şi Prader Willi. Aceste sindroame asociază malformaţii diverse şi o gamă variată de probleme de sănătate, ele fiind considerate, însă, cauze rare de obezitate, nereprezentând mai mult de 5%.

Ce soluţii sunt pentru a păstra greutate copiilor în limitele normalităţii?
Dr. Sorin Velici: 
O alimentaţie sănătoasă şi alegerea activităţilor fizice în detrimentul celor sedentare. De asemenea, trebuie subliniată puterea exemplului şi faptul că obiceiurile părinţilor sunt transmise copiilor.

Ce alimentaţie trebuie să aibă copiii pentru a nu se îngrăşa?
Dr. Sorin Velici:
 O alimentaţie sănătoasă, care să cuprindă toate principiile nutritive, mai puţin bogată în grăsimi şi zaharuri, mai multe fructe şi legume, limitarea consumului de sucuri şi nu în ultimul rând, fără a exagera cu porţiile de mâncare.

Pentru a spori gradul de conștientizare asupra acestei afecțiuni în continuă creștere, un ONG a creat pagina SOS Obezitatea, pe platforma de socializare Facebook.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!