Evenimente culturale în București cu ocazia sărbătoririi a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române

Împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi marcată joi, în București, prin mai multe manifestări culturale, cuprinzând o sesiune de comunicări științifice, vernisaje și lansări de carte.

Lucrarea “Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)”, semnată de Theodor Aman, va fi prezentată publicului, începând de joi, în Sala Lapidarium de la Muzeul Național de Istorie a României.Pictura va putea fi admirată până la jumătatea lunii februarie, de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00, ultimul acces făcându-se la 16:15.

La Muzeul Naâional Cotroceni, publicul poate admira, de joi, în Apartamentul Cuza, expoziția “România 160. Unirea Principatelor Române”.

Expoziția cuprinde documente inedite și obiecte valoroase, precum firmanul prin care se recunoștea de către Poarta Otomană unirea administrativă și legislativă a celor două principate, sabia de parada dăruită domnitorului Alexandru Ioan Cuza de principele Serbiei, Mihail Obrenovic, aflată în patrimoniul Muzeului Național Cotroceni, și sabia de investitură oferită lui Cuza de sultanul Abdul Medjid, în anul 1860, cu prilejul vizitei la Constantinopol, din patrimoniul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

La Muzeul Național Cotroceni copiii cu vârste de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită

La Casa Artelor “Dinu Lipatti”, publicul este așteptat joi, de la ora 19:00, la evenimentul “Unirea Principatelor Române”, care va debuta cu vizionarea expoziției în aer liber “Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859”, istorie în imagini și text a procesului unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între Moldova și Țara Românească.De la aceeași oră, în Salonul de muzică al Casei Artelor “Dinu Lipatti”, actorul Emil Boroghină va susține recitalul “Treptele Unirii”, o coproducție a Teatrului Nottara și Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, un spectacol de poezie dedicat desăvârșirii unității noastre naționale.

Seara, de la ora 20:30, tot în Salonul de muzică al Casei Lipatti, va avea loc recitalul extraordinar de muzică corală românească susținut de Corul Regal, dirijat de Andrei Stănculescu, programul reunind creații muzicale românești, piese corale semnate de Tudor Jarda, Gelu Stratulat, Constantin Romașcanu, Paul Constantinescu, Vasile Spătărelu, Tudor de Flondor, Ioan Dobrinescu, Alexandru Pașcanu și Gheorghe Danga.

Arcul de Triumf din București va fi deschis publicului spre vizitare joi, între orele 10:00 și 18:00

Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic își propune să marcheze Mica Unire prin amenajarea în interiorul emblematicului monument a unei expoziții consacrate celebrării evenimentului istoric ce a avut loc pe 24 Ianuarie 1859, a anunțat AMPT.Expoziția conține o serie de tablouri care prezintă portrete ale legendarelor personalități ale istoriei noastre (Decebal, Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Carol I, Ferdinand, Mihai I iar aticul monumentului Arcul de Triumf găzduiește planșele unei veritabile “lecții de istorie” în text și imagini, ce descriu Unirea de la 24 ianuarie pe înțelesul tuturor.

Romfilatelia a introdus în circulație, de miercuri, o emisiune de mărci poștale dedicată Unirii Principatelor Române. Aceasta este disponibilă în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online http://romfilatelia.ro/store/. Ea este completata de un plic prima zi, iar ca formă de machetare a fost folosită o coliță dantelată.

Sursa: 9am.ro
Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!