Florin Cîțu: „Rolul amenzilor nu a fost acela de a aduce bani la buget”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că rolul amenzilor aplicate celor care nu au respectat ordonanţele militare nu a fost de a aduce bani la buget, multe dintre ele oricum nefiind plătite. 

Rolul acestor amenzi nu a fost acela de a aduce bani la buget. Niciodată. Rolul acelor amenzi a fost acela de a-i face pe oameni să respecte legea, să respecte starea de urgenţă. Mulţi oameni nu vor să accepte şi chiar cu preţul sănătăţii lor să respecte legislaţia în vigoare. Era un mod de a-i face pe oameni să stea acasă, să fie sănătoşi şi să nu răspândească virusul în societate. Acesta a fost rolul acestor amenzi. Nu aveau niciun alt rol. Nu erau bani pe care să îi luăm în considerare la buget. Şi, oricum, să ştiţi că nu au fost plătite foarte multe dintre ele”, a afirmat ministrul, mierucir seara, la B1 TV.

Potrivit acestuia, sumele aferente acestor amenzi aplicate nu au fost prinse în buget. „În acest moment, bugetul este construit pe legislaţia în vigoare“, a precizat Cîţu.

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că prevederile prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricţiilor în perioada stării de urgenţă, sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate, iar stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a poliţiştilor.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!