Iohannis: “Justiţia din România este sub asaltul PSD de acum mai bine de doi ani”

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut, astăzi, un discurs la Palatul Cotroceni, în faţa absolvenţilor de la Institutul Naţional al Magistraturii, în care i-a avertizat pe tineri că trebuie să fie pregătiţi să facă faţă presiunilor şi asalturilor asupra sistemului de justiţie.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiilor de presă:

Jurnalist: Domnule Preşedinte, Partidul Social Democrat a trimis ieri la Palatul Cotroceni trei propuneri, pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul pentru românii de pretutindeni. Voiam să vă întrebăm dacă a existat o discuţie cu Prim-ministrul Viorica Dăncilă, pentru că dumneaei preciza că vă va suna pe parcursul zilei de ieri.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Am avut astăzi o ceremonie, zic eu frumoasă şi emoţionantă, de introducere în profesie a noii generaţii de magistraţi, absolvenţii din acest an, şi m-am bucurat foarte mult să văd că sunt în număr destul de mare oameni tineri, hotărâţi şi bine pregătiţi pentru a intra în magistratură. Avem nevoie de aceşti tineri hotărâţi, fiindcă justiţia din România este sub asaltul PSD de acum mai bine de doi ani.

Ieri, într-adevăr, au fost trimise la Cotroceni propuneri de revocare şi propuneri de noi miniştri. Însă, primind acele scrisori, mi-am pus întrebarea “ce se doreşte cu această remaniere guvernamentală?”, fiindcă, de regulă, o remaniere guvernamentală se face pentru a face Guvernul mai bun, mai eficient, mai eficace.

Prima mea impresie este că această remaniere guvernamentală se face pentru ca lucrurile să meargă mai prost, or aşa ceva este, pur şi simplu, inadmisibil.

Este o primă impresie pe care am vrut să o comunic opiniei publice. Mai multe despre aceste lucruri voi comunica la începutul săptămânii viitoare, când voi avea o explicaţie pe ceea ce probabil va trebui să se întâmple.

Da, am vorbit cu doamna Prim-ministru şi i-am comunicat că va primi de la mine un răspuns la începutul săptămânii viitoare.

Însă, vedeţi, aici lucrurile încep să capete un contur trist.

În condiţiile în care am convocat un referendum pentru a afla opinia românilor despre acest asalt pesedist asupra justiţiei, PSD pregăteşte o remaniere guvernamentală care vrea să întărească, aşa este impresia mea, asaltul asupra justiţiei, şi acest lucru nu poate să fie de bun augur.

Jurnalist: Luaţi în calcul să nu acceptaţi propunerea pentru Ministerul Justiţiei, respectiv domnul Eugen Nicolicea?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste lucruri o să le detaliez, cum am spus, la începutul săptămânii viitoare.

Jurnalist: Intenţionaţi să semnaţi revocarea din funcţie a domnului Tudorel Toader?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Revocarea unui ministru sau demisia unui ministru, în definitiv, este constituţional la decizia Prim-ministrului sau, în cazul demisiei, a fiecăruia în parte, sigur. Dar nu pot să semnez nişte acte fără a evalua urmările întregii remanieri guvernamentale şi, de aceea, voi face câteva clarificări la începutul săptămânii viitoare, în legătură cu această remaniere.

Încă o dată, prima impresie este că se vrea reluarea atacului pesedist asupra justiţiei.

Jurnalist: Luaţi în calcul să participaţi la mai multe şedinţe de guvern, pentru a preîntâmpina adoptarea unor ordonanţe de urgenţă?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu se vorbeşte acum despre aşa ceva.

Jurnalist: Se vorbeşte în PSD despre o soluţie de rezervă, o restructurare a Guvernului, dacă dumneavoastră nu semnaţi acele decrete de revocare şi nu îi numiţi pe cei propuşi de partid. Vi se pare oportună o asemenea mişcare politică?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Deocamdată, vorbim despre o remaniere guvernamentală, care mi-a fost propusă de Prim-ministru.

Jurnalist: Cu ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader, aţi discutat în aceste zile sau intenţionaţi să aveţi o discuţie?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nici nu am discutat, nici nu intenţionez să discut.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!