Klaus Iohannis: „Guvernaţii au avut prioritate zero acapararea legii şi a instituţiilor”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că digitalizarea României ar trebui să fie prioritatea zero pe agenda oricărei guvernări, însă guvernanţii au avut alte priorităţi precum promovarea imposturii, acapararea legii şi a instituţiilor şi asaltul asupra statului de drept.

Prezent la evenimentul de lansare a proiectului „România TechNation”, care a avut loc la Universitatea Politehnică din Bucureşti, șeful statului a declarat: „În sectorul digital, România este astăzi o ţară a paradoxurilor. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB. Valoarea actuală a pieţei autohtone de profil este de circa 4,5 miliarde de euro, iar capitalul uman include peste 140.000 de profesionişti angajaţi în domeniu. Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condiţiile în care mai mult de o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul şi mai puţin de o treime are competenţe digitale elementare, iar între zonele urbane şi cele rurale decalajele digitale se adâncesc de la an la an”.

Președintele a adăugat că România are cea mai scăzută performanţă din UE în domeniul serviciilor publice digitale.

„Avem, din păcate, cea mai scăzută performanţă din Uniunea Europeană în privinţa serviciilor publice digitale, deşi au trecut două decenii de când informatizarea administraţiei a fost declarată prioritate guvernamentală. Vă aflaţi aici numeroşi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi foarte mulţi tineri implicaţi direct, în diferite forme, în inovare şi în cercetare. Cunosc valoarea muncii şi a ideilor dumneavoastră şi ştiu că dumneavoastră sunteţi motorul dezvoltării României ca naţiune digitală”, a afirmat acesta.

Klaus Iohannis a mai spus că inovarea tehnologică ar trebui să fie privită, într-o Românie normală, ca vârf de lance în dezvoltarea economică.

„Tocmai de aceea, mă aştept ca sprijinirea sectorului digital din România să se afle, cu titlu de prioritate zero, pe agenda oricărei guvernări. Din păcate, guvernanţii din ultimii ani au avut ca prioritate zero acapararea legii şi a instituţiilor, promovarea imposturii şi asaltul asupra statului de drept, economiei de piaţă şi bunei guvernări. Într-o Românie normală, inovarea tehnologică trebuie privită ca un vârf de lance în dezvoltarea economiei şi a societăţii, atât prin liderii consacraţi, cât şi prin companiile intrate recent pe piaţă (…) Transformarea digitală a statului nu este doar despre digitalizare, ci despre transformarea profundă a funcţionării instituţiilor prin eficienţă, integritate şi transparenţă. În toate aceste privinţe, guvernarea actuală a mers pe contrasens faţă de aşteptările societăţii româneşti, arătând că este o guvernare paralelă cu nevoile de modernizare ale unei societăţi de tip european, în secolul XXI”, a precizat şeful statului.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!