Klaus Iohannis: „La alegerile din 26 mai, românii au transmis un mesaj clar pro-european”

La alegerile din 26 mai, românii au transmis un mesaj clar pro-european şi au respins discursul anti-european”, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis, la Forumul Internaţional al Societăţii Civile, unde participă peste 200 de organizaţii ale societăţii civile din ţările membre UE, din Balcanii de Vest şi din Norvegia.

Potrivit Agerpres, șeful statului a spus că se aşteaptă ca întreaga societate românească să se implice, “astfel încât politicienii să nu poată ignora rezultatul de la referendum, iar acesta să fie pus în practică imediat“.

Am avut alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe tema Justiţiei, pe care l-am convocat în România, dacă pot să spun aşa, şi pe care l-am câştigat împreună cu românii. Concluzia, după scrutinul din 26 mai, este una foarte simplă: românii au spus ferm că îşi doresc un parcurs european pentru România, în ciuda încercărilor eşuate de a slăbi încrederea cetăţenilor în proiectul european. Românii au dovedit prin vot că orice schimbare începe de la aspiraţie şi de la înţelegerea modului în care funcţionează lumea de astăzi. Românii au transmis un mesaj clar pro-european, au hotărât că locul României este fără îndoială în Uniunea Europeană, în rândul statelor care susţin şi cred în proiectul european şi, pe scurt, au demonstrat că îşi doresc să se implice activ în apărarea statului de drept. Este un semn clar că spiritul civic a devenit şi mai prezent, lucru care nu poate fi decât în beneficiul societăţii româneşti şi care demonstrează forţa ei de regenerare. În România, ca şi în alte state europene, cetăţenii au respins discursul anti-european”, a precizat şeful statului.

În opinia sa, cetăţenii statelor europene au dovedit că înţeleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, naţionaliste şi populiste.

Este un moment potrivit să continuăm să găsim soluţii pentru apărarea democraţiei, a statului de drept, a valorilor europene, iar aceste lucruri consider că sunt posibile prin educaţie. Avem datoria de a lăsa generaţiilor viitoare o tradiţie în implicarea civică la toate nivelurile societăţii. În acest sens, educaţia este cel mai sigur şi cel mai la îndemână instrument pe care îl are societatea“, a subliniat Klaus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că se aşteaptă la o implicare în continuare a cetăţenilor pentru a sancţiona derapajele, abuzurile şi acţiunile de la regulile şi valorile europene.

Rezultatele din 26 mai au confirmat că lucrurile se pot schimba în timp, în mai bine, însă doar cu o implicare largă din partea cetăţenilor. Şi mă aştept ca cetăţenii să se implice şi în continuare! Îi îndemn să aibă aşteptări de la cei pe care i-au ales să îi reprezinte în Parlamentul European, să îi urmărească şi să reacţioneze imediat la orice acţiune care contravine valorilor asumate şi angajamentelor luate“, a declarat Iohannis.

Preşedintele se aşteaptă ca întreaga societate românească să se implice, “astfel încât politicienii să nu poată ignora rezultatul de la referendum, iar acesta să fie pus în practică imediat“.

De asemenea, rezultatele acestor alegeri obligă Guvernul să nu mai ignore ori să pună la îndoială recomandările Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, ale Comisiei de la Veneţia, ale instituţiilor şi organismelor europene şi internaţionale de profil“, a afirmat președintele.

El a mai  subliniat că în cei 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste din România şi din Europa de Est organizaţiile societăţii civile au jucat un rol activ în promovarea bunei guvernări şi a democratizării în societatea românească.

Societatea civilă a dat semnale puternice în ultimii ani că ataşamentul pentru valorile democratice autentice este fundamental, iar campania pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum a dovedit exact această evoluţie. Segmente importante din societatea civilă se implică acum pentru a proteja un drept fundamental, dreptul la vot. Aşadar, vreau să îmi exprim încă o dată aprecierea pentru contribuţia extrem de importantă pe care societatea civilă a avut-o în aceste alegeri, şi nu numai“, a afirmat Iohannis.

S-a referit şi la nevoia de întărire a relaţiei dintre statele membre, instituţiile europene şi societatea civilă, având în vedere momentul special prin care trece Uniunea Europeană.

Acestea trebuie să gândească, să lucreze şi să acţioneze în unitate şi solidaritate acum mai mult ca oricând. Orice proces de consolidare a proiectului european, printr-o integrare mai profundă şi o adaptare la provocările şi crizele prin care trece Uniunea, nu poate fi complet şi credibil fără implicarea societăţii civile“, a menţionat Iohannis.

Societatea civilă poate furniza expertiză de foarte bună calitate, de care autorităţile trebuie să înţeleagă că au nevoie, a subliniat el.

Cred că este absolut necesar să reconstituim legăturile solidarităţii umane, să găsim soluţii pentru recâştigarea sensului cetăţeniei, înţeleasă ca angajare activă şi responsabilă pentru modernizarea societăţii. Aşadar, avem nevoie de solidaritate, unitate, implicare şi decizii care să redea încrederea în viitor şi pentru generaţiile care vor veni. Mai simplu, se numeşte viziune“, a adăugat Iohannis.

Şeful statului şi-a exprimat convingerea că Forumul Internaţional al Societăţii Civile de la Bucureşti va contribui la elaborarea unei viziuni coerente pentru o Uniune Europeană în care statele membre, instituţiile europene şi societatea civilă lucrează împreună, pentru interesul tuturor cetăţenilor.

În final, aş vrea să vă încurajez să continuaţi să acţionaţi energic şi ferm în spiritul consolidării valorilor fundamentale ale Uniunii Europene“, a conchis Klaus Iohannis.

 

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!