Laborator RMN nou, la spitalul județean Constanța

Ieri a fost inaugurat Laboratorul de Rezonanță Magnetică Nucleară din cadrul Clinicii de Radiologie și Imagistică Medicală. Echipamentele au fost achizitionate de către Ministerul Sănătății, cu finanțare din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în cadrul Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Imbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar. Contractul pentru dotarea Spitalului cu aparat de Rezonanţă Magnetică (RMN) şi sistem informatic PACS a fost semnat la sediul Guvernului,  anul trecut, pe 9 ianuarie, de către președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu și managerul SCJU, Ș.L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa. 

După semnarea documentelor, conducerea SCJU a și demarat procedurile necesare pregătirii spațiului în care urmau să fie amplasate echipamentele. Ultimele  autorizații au fost obținute în luna iulie și tot atunci au fost demarate lucrările de amenajare a spațiului. Acesta se află în imediata apropiere a Unității Primiri Urgențe, în cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistică Medicală. Acesta a fost amenajat cu contribuția remarcabilă a companiei RAJA S.A. Valoarea lucrărilor se ridică  la 580.000 lei fără TVA, 400.000 lei reprezintă finanțarea companiei RAJA S.A și 180.000 provin din fondurile SCJU.

Aparatul de Rezonanţă Magnetică are 1,5 tesla și este  dotat cu toate antenele și softurile necesare astfel încât să poată asigura abordarea întregii game de examinări RMN ( inclusiv rmn de sân, de cord, tractografie, spectroscopie). Echipamentul a cărui valoare depășește 700.000 euro, a fost produs de General Electric și are o garanție de 24 de luni. Sistemul de arhivare și comunicare PACS(Picture Archiving and Communication System) se află amplasat  într-un cabinet dedicat. Aparatura valorează aproximativ 65.000 euro și permite stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor radiologice, CT, RMN, mamografice și echografice. Din cadrul Secției Clinice de Radiologie și Imagistică Medicală fac parte : Laboratorul Rezonanță Magnetică, Laboratorul de Angiografie Diagnostică și Intervențională și Laboratorul de Radiologie Copii.

Sursa: spitalulconstanta.ro
Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!