Medic din diaspora, între preferații PNL pentru postul de ministru al Sănătății

Noul ministru al Sănătății ar putea fi un chirurg cardiovascular, Conf. Dr. Victor S. Costache. Actualmente, acesta este director medical și șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică în cadrul unui spital privat din Sibiu, șeful disciplinei de Chirurgie Cardiovasculară de la Facultatea de Medicină din Sibiu, președintele Societății Române de Chirurgie Endovasculară și Terapie Valvulară Transcateter, președinte al Comisiei de Chirurgie Cardiovasculară a Ministerului Sănătății și membru Titular al Colegiului francez de Chirurgie Cardiacă.

Dr. Victor Costache este unul dintre medicii români care, după ce s-a specializat la universitățile din străinătate și a lucrat în spitalele de peste graniță timp de peste 15 ani, a ales să revină în țară.

Timp de 10 ani a condus echipe medicale în spitale din Franța, Marea Britanie, Danemarca, dar și Canada.

Sunt un om care a avut curajul să se întoarcă în țară. Practic, în tot centrul țării nu există chirurgie intervențională, nu există posibilitatea de gestionare a infarctului, nu există chirurgie cardiovasculară. Și toate aceste specialități, care salvează zilnic viața oamenilor, le-am recreat de la zero. Am pornit de la o bază materială foarte bună și am putut crea un mod de funcționare european, cu o echipă medicală de excepție”, spune Conf. Dr. Costache Victor.

De numele lui Victor Costache sunt legate primele intervenții pe cord deschis realizate la Sibiu, înființarea unui Centru de Excelență în Chirurgia Cardiacă Minim Invazivă, singurul din Transilvania, dar și operații efectuate în premieră mondială, europeană sau națională: primul caz din lume de înlocuire a valvei mitrale prin abord minim invaziv cu tehnologia de sutură automată, primul caz din Europa de înlocuire endoscopică a valvei aortice cu tehnologia de sutură automată, prima plastie mitrală endoscopică cu ajutorul dispozitivului de ultimă generație Memo 4D, în premieră pentru Europa de Est. De asemenea, chirurgul a realizat numeroase premiere și în domeniul chirurgiei cardiace congenitale.

În anul 2018, Academy of World Records a atestat recordul mondial pentru operație complexă de disecție de aortă tratată endovascular la un pacient de 77 de ani cu anevrism de aortă toracică disecant, rezolvat cu succes de către Conf. Dr. Victor S. Costache și Echipa Inimii din Sibiu.

Anul trecut, medicul Victor Costache a fost decorat de către președintele Klaus Iohannis cu Ordinul de Merit în rang de Cavaler. 

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!