Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) are la dispoziție pentru acest an un buget de 46 milioane de lei destinat decontării dezbaterilor succesorale pentru moștenitorii care au trecut prin procesul de cadastrare. Banii sunt suficienți pentru 184.000 de succesiuni, însă în ultimii ani abia au fost eliberate cu totul 623 de certificate de moștenitor, potrivit Profit.ro
Încă din vara anului 2017, ANCPI a constituit un buget special pentru plata onorariilor notariale percepute la eliberarea documentelor de moștenitor și, totuși, numărul decontărilor a fost infim.
În 2017, din 21.000 de succesiuni, câte se puteau realiza cu bugetul rezervat, s-au deschis doar 46 de dezbateri. Drept urmare, agenția a decontat notarilor 11.500 de lei.
Pentru anul trecut, bugetul dedicat dezbaterilor succesorale a crescut la 30,5 milioane lei, suficient pentru 122.000 de români care ar fi putut obține gratuit certificatele de moștenitor. „Ca urmare a două rectificări bugetare (sumele decontate fiind foarte mici), în bugetul de venituri și cheltuieli a rămas alocată, în acest scop, suma de 1.000.000 de lei. Până la finele anului 2018, au fost decontate certificate de moștenitor în valoare de 90.750 de lei“, se arată în răspunsul acordat de reprezentanții ANCPI.
Mai exact, anul trecut au fost dezvătute de către notarii publici 518 succesiuni și au fost eliberate 457 de certificate de moștenitor. Actele de moștenitor au fost obținute gratuit pentru imobile amplasate în 54 de localități din 18 județe. Moștenitorii din comuna gorjeană Bustuchin au obținut cele mai multe succesiuni gratuite, adică 101, iar în restul localităților au fost eliberate, în medie, câte opt certificate de moștenitor. De altfel, Gorjul este județul cu cele mai multe documente eliberate, respeciv 107, urmat de Hunedoara cu 89 de acte și, la egalitate, Arad și Harghita, cu câte 71 de certificate.
Continuarea articolului o puteți citi pe Profit.ro.