Ministerul Comunicațiilor propune introducerea unui nou număr de urgenţă – 114

Ministerul Comunicaţiilor și Societății Informaționale a pus în dezbatere un proiect legislativ care prevede introducerea unui nou număr de urgenţă, 114, la care se vor transmite automat date de localizare a telefonului mobil.

Acest număr de urgenţă, alături de cel existent, 112, va ajuta la soluţionarea rapidă a situaţiilor care necesită intervenţii de urgenţă.

Mai exact, noul număr de urgență va recepționa de la telefonul unei persoane mesaje ce conțin informații de localizare a respectivului terminal telefonic. Mesajele se vor trimite automat către numărul unic 114, fără ca deținătorul telefonului să fie nevoit să facă ceva, iar costurile legate de transmiterea acestor mesaje vor fi suportate de către operatorii de telefonie mobilă, nu de către proprietarul telefonului.

Informațiile de localizare reprezintă, de fapt, date ce conțin poziția geografică a unui telefon mobil, respectiv latitudinea și longitudinea.

Datele personale colectate prin intermediul numărului de urgență 114 vor fi prelucrate respectând prevederile Regulamentului general privind protecția datelor sau, după cum mai este cunoscut, GDPR. Datele vor fi stocate timp de zece ani, ulterior fiind șterse sau, după caz, distruse.

Propunerea legislativă vizează îmbunătățirea preluării și gestionării informațiilor de localizare a telefoanelor ce apelează serviciile de urgență și creșterea gradului de precizie a localizării persoanelor aflate în situații critice sau de urgență.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!