Orban: „Suntem ţara cu cea mai mare evaziune pe TVA”

Premierul Ludovic Orban a declarat că România are cea mai mare evaziune şi cel mai mic grad de colectare al TVA din Uniunea Europeană, însă nivelul de 19% este unul rezonabil.

Invitat la Digi24, prim-ministrul a subliniat că „Suntem ţara care avem cea mai mare evaziune pe TVA. Avem cel mai mic grad de colectare de TVA de la nivelul UE. Eu cred că TVA-ul de 19% este un TVA rezonabil, un TVA care poate asigura suportul alimentării bugetului de stat cu resurse suficiente. Evident că trebuie îmbunătăţită colectarea TVA, dar pentru îmbunătăţirea colectării TVA-ului şi ANAF-ul trebuie să înţeleagă că trebuie să schimbe obiceiurile. Trebuie informatizat ANAF-ul”.

Ludovic Orban a adăugat faptul că deşi a existat un program al Băncii Mondiale de informatizare a ANAF, acesta nu a mai fost pus în practică.

Este suficient că acest Guvern s-a angajat că nu creşte taxele şi impozitele, ţinând cont de dezechilibrele care au fost create de politica bugetară şi fiscală practicată de guvernele anterioare. Am vorbit cu mediul de afaceri. Foarte puţini oameni de afaceri sunt cei care spun că vor să mai existe reduceri. Singura cerere este legată de impozitarea muncii, de suma contribuţiilor care trebuie plătită”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a subliniat însă faptul că taxele din România sunt printre cele mai mici din Europa.

Sistemul fiscal din România este unul care permite României să fie competitivă în raport cu toate celelalte ţări din jurul nostru. Nu mai este nevoie de reducerea taxelor şi impozitelor. Nu trebuie crescute, fără discuţie”, a afirmat primul ministru. 

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!