Parlamentarii au aprobat proiectul „DNA-ul pădurilor”

Parlamentul a dat vot pentru înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. Proiectul, supranumit „DNA-ul pădurilor”, a primit vot de la toate partidele cu excepția UDMR și va funcționa în subordinea Parchetului General. Procurori specializați vor investiga infracțiuni precum tăierile ilegale de lemn, nerespectarea normelor antipoluare şi uciderea unor specii protejate.

Proiectul a înregistrat 119 voturi pentru și 11 abțineri.

Proiectul primise aviz negativ de la CSM, pe motiv că nu sunt indicate sursele de finanțare pentru organizare și posturile noi care trebuie create.

UDMR s-a abținut de la vot, criticând proiectul.

În nici un caz nu ar trebui în 2020 să ne întoarcem la practici comuniste, când informatorii erau plătiți din bani publici în această formă”, a declarat Tanczos Barna, senator UDMR.

Pe lângă tăieri de păduri, procurorii acestei direcții mai au în competență infracțiuni legate de depozitarea sau traficul de deşeuri sau nerespectarea normelor antipoluare.

În expunerea de motive se arată că „amploarea fenomenului infracţional de mediu şi specificitatea lui impune soluţia unei specializări a persoanelor cu atribuţii de cercetare penală în domeniu şi alocarea de resurse pentru constituirea unei instituţii cu atribuţii clare şi specifice pentru combaterea criminalităţii de mediu”.

Propunem înfiinţarea unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA şi DIICOT, care să preia competenţa de soluţionare a tuturor infracţiunilor de mediu prevăzute în Codul penal şi în legislaţia specială din domeniu”, potrivit inițiatorilor, care mai spun că, în cinci ani, pe rolul instanţelor au ajuns doar 3.014 dosare care priveau infracţiuni la regimul silvic şi a fost condamnată o singură persoană juridică, în 2019.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!