Premieră: laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume

Premieră mondială în proiectul Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extrem Light Infrastructure – Nuclear Physics: în data de 7 martie, a fost atinsă puterea de 10 PetaWatts,  adică 10% din puterea Soarelui pe Pământ.

Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) și se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH). Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume. “Laserul de la Măgurele este acum cel mai puternic din lume, depășindu-l pe cel din Coreea de Sud“, a confirmat directorul general al proiectului, academicianul Nicolae Zamfir. 

Recent laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou sublinia rolul major cu care construcția acestui sistem în România a contribuit în acordarea acestei distincții. 

Printre potenţialele aplicaţii făcute cu ajutorul laserului de la Măgurele se numără tratarea tumorilor, curăţarea spaţiului de deşeuri radioactive sau construirea de navete spațiale care să ajungă pe alte planete . 

Specialiştii Centrului de tehnologie Înaltă de la Măgurele spun că laserul dezvoltat aici poate influenţa creşterea mai multor sectoare din industria românească.

Costul total al proiectului laserului de la Măgurele este de 356,2 milioane de euro. Proiectul este cofinanțat din fonduri europene cu 311 milioane de euro.

Principalele echipamente de cercetare de la Măgurele sunt cei doi laseri de mare putere (10PW) și acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate. 

Potrivit comunicatului de presă al Guvernului, acest succes va fi marcat astăzi, printr-un eveniment organizat la ELI-NP Măgurele. 

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!