Primăria Capitalei: ”Banca de alimente a Bucureştiului, cea mai mare din România, prinde contur”

Încep lucrările la Centrul Municipal Lira – complexul care va cuprinde banca de alimente, cantina socială, Centrul de Asistenţă pentru Mamă şi Copil şi Reintegrare socio – profesională.

Primarul General, Gabriela Firea, a avut ieri, 20 mai, o şedinţă de lucru cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, pentru a verifica stadiul lucrărilor de implementare a obiectivului de investiţii Centrul Municipal Lira – complexul de servicii sociale care va cuprinde o bancă de alimente, cantină socială, Centru de Asistenţă pentru Mamă şi Copil şi Reintegrare socio – profesională.

Până în prezent s-a elaborat studiul de fezabilitate, s-au efectuat procedurile de achiziţie privind proiectarea şi execuţia, iar în momentul de față s-a dat ordinul de începere al lucrărilor de proiectare. După finalizarea acestei etape, se vor depune toate documentele necesare obţinerii avizelor şi autorizaţiei de construcţie, apoi vor începe lucrările efective de edificare a Complexului.

Primarul General, Gabriela Firea: “Centrul Municipal Lira reprezintă o premieră pentru Capitala României şi va oferi o gamă largă de servicii sociale. Astfel, avem în vedere să răspundem nevoilor persoanelor expuse riscului de marginalizare socială, respectiv: Banca de Alimente (Bucureştiul fiind singura capitală europeană care nu are o astfel de banca de alimente), Cantina Socială, Servicii mobile de acordare a hranei – masa pe roţi, Centru de formare profesională, Centru de zi pentru copiii cu dizabilităţi, Centru de zi pentru adulţii cu dizabilităţi, Centru de Asistenţă pentru Mamă şi Copil şi Reintegrare socio – profesională, destinat victimelor violenţei în familie şi spaţii de cazare (tip garsoniera) pentru persoanele defavorizate. Proiectul este finanţat din bugetul propriu al Municipiului Bucureşti prin DGASMB, iar valoarea totală a investiţiei realizată de către Primăria Capitalei este de aproximativ 15,4 milioane euro. Conform estimărilor constructorului, Centrul Municipal Lira va fi realizat în 12 luni de la ordinul de începere al lucrărilor“.

De asemenea, Primarul Capitalei a mai explicat că prin intermediul Băncii de alimente se va facilita accesul gratuit al persoanelor defavorizate din Municipiul Bucureşti la alimentele puse la dispoziţie de către retaileri şi producători, (alimente care nu mai pot fi comercializate, dar sunt încă potrivite consumului), cantina socială va avea 200 de locuri/ serie, iar în centrul de formare profesională vor fi organizate cursuri de calificare destinate persoanelor defavorizate, cum ar fi şomeri de lungă durată, tineri care părăsesc sistemul de protecţie al copilului, victime ale violenţei domestice, mame cu copii mici şi nivel scăzut de calificare.

În prezent, proiectul Banca de Alimente se derulează, în faza de testare, în cadrul Complexului de Servicii Sociale Ominis cu ajutorul Mega Image şi Ateliere fără Frontiere, unde sunt oferite zilnic în jur de 300 de porţii de mâncare caldă persoanelor defavorizate.

Centrul Municipal Lira va avea sediul administrativ în aleea Erou George Stanciu nr. 12/ str. Mihail Sebastian nr. 130 -134,sector 5, Bucureşti.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!