Raluca Turcan avertizează asupra unui proiect de OUG care va afecta elevii navetiști

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, avertizează asupra consecințelor proiectului de ordonanță de urgență care scoate transportul rutier intra-județean privat din sfera serviciului public și îl transformă în serviciu comercial.

Proiectul pus în dezbatere publică pe 2 aprilie 2019 prevede „eliminarea transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se desfăşoară în regim comercial, cu respectarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit notei de fundamentare.

Raluca Turcan susține că adoptarea proiectului poate lăsa elevii fără reduceri la transportul public și fără decontarea navetei școlare.

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență care poate lăsa elevii fără reduceri la transportul public și fără decontarea navetei școlare. Dacă se va întâmpla acest lucru, Guvernul va încălca prevederile Constituției și ale Legii Educației Naționale prin care le sunt asigurate elevilor dreptul egal la învățătură! Dacă vor aproba Ordonanța privind transportorul de persoane și nu vor respecta drepturile elevilor de a beneficia de reduceri de 50% la abonamentele pe transportul public și decontarea navetei școlare, România riscă să aibă din nou un abandon școlar de 20%.

PNL s-a luptat 5 ani în Parlament pentru a obține decontarea integrală a navetei elevilor. Dacă această nouă ordonanță va fi adoptată, PSD va anula acest drept al elevilor. Transportul județean va intra astfel în regim comercial, ceea ce echivalează cu scoaterea obligațiilor de serviciu public pentru transportatori, implicit și a obligației de a oferi prețuri preferențiale elevilor navetiști, pentru abonamente.

Am avertizat încă de la votarea Bugetului pe 2019 că autoritățile publice locale vor rămâne fără bani până în luna septembrie. Tot mai multe primării și Consilii Județene se plâng în fiecare zi că nu au bani pentru plata burselor, pentru renovarea școlilor sau pentru plata serviciilor de tipul ”After-School”. Este strigător la cer ca Executivul să facă acum economie pe seama elevilor navetiști.

Solicităm Guvernului Dăncilă, în cazul în care va insista pentru adoptarea ordonanței, să explice clar cum anume va reglementa decontarea navetei pentru elevi, respectând prevederile privind transportul din Legea educației naționale nr.1/2011.

PNL va susține la rectificarea bugetară alocarea banilor necesari pentru transportul școlar și decontarea navetei acolo unde școlile nu au microbuze”, a spus Raluca Turcan, într-o postare pe pagina sa de socializare.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!