CCR a decis: Ordonanța de urgență privind starea de alertă este constituțională dar nu poate restrânge libertățile

Curtea Constituţională a României a dat o decizie interpretativă pe Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, care reglementează starea de alertă.

Curtea a decis că OUG este constituțională dar magistraţii au statuat că restrângerea drepturilor şi a libertăţilor poate fi făcută doar prin lege, nu prin ordonanţă de urgenţă. Prin urmare, libertatea de circulaţie nu poate fi îngrădită de Guvern prin OUG. E nevoie de legea Parlamentului

Şedinţa Curții Constituționale de miercuri dimineață s-a desfăşurat în sistem de videoconferinţă. În sală au fost prezenţi doar preşedintele CCR, Valer Dorneanu, un magistrat asistent, precum şi reprezentanţii Avocatului Poporului şi ai Ministerului Public.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat pe 6 mai CCR cu o excepție de neconstituționalitate privind legislația care reglementează starea de alertă, susținând că posibilitatea restrângerii drepturilor și libertăților de către autoritățile administrative încalcă principiul separației puterilor în stat.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!