Raluca Turcan: ”PSD vrea referendum cu călușul în gură!”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că în şedinţa de miercuri Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă care vizează legislaţia electorală, în contextul în care Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat unele modificări în acest sens pentru referendumul din 26 mai şi alegerile europarlamentare.

Art 30 alin 6 din OUG prevede: “Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

AEP a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislaţiei electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opţiunile valide ale alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la data votării, potrivit documentului pus în dezbatere publică.

Astfel, alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele: “(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării“.

Legislaţia electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opţiunile alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.

“(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”, conform Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În acest context, într-o postare pe pagina personală de socializare, Raluca Turcan solicită prim-ministrului să nu cedeze presiunile infractorilor și să nu adopte nicio ordonanță de guvern care să schimbe regulile referendumului deja declanșat de Președintele României.

PSD vrea referendum cu călușul în gură!

În ce țară din lume regulile privind referendumul se modifică cu două săptămâni înainte de exprimarea votului? Numai în România condusă de un grup mafiot, disperat de furia românilor care vor veni la vot pe 26 mai.

Solicit, în mod imperativ, Vioricăi Dăncilă să nu cedeze presiunile infractorilor și să nu adopte nicio ordonanță de guvern care să schimbe regulile referendumului deja declanșat de Președintele României.

Dăncilă pare să fi fost sinceră atunci când a spus că nu știe conținutul ordonanței și că normele toxice care vor bloca referendumul se fabrică în alte părți decât la Guvern.

Dacă Dăncilă semnează o ordonanță care împiedică votul românilor la referendum, trebuie să semneze în același timp și propria demisie”, a spus prim-vicepreședintele PNL.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!