Reacția lui Orban, după moțiunea de cenzură anunțată de PSD: „Pe ce motiv să depună moțiune, că Guvernul și-a făcut datoria?”

Premierul Ludovic Orban a reacționat miercuri seară la modul în care a fost adoptat proiectul care prevede prelungirea stării de alertă, dar a vorbit și despre moțiunea de cenzură pe care o pregătește PSD.

Eu am acționat în conformitate cu legea. Guvernul, la propunerea ministrului Afacerilor Interne și Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în baza evaluărilor făcute de specialiști, a adoptat hotărârea de prelungire a stării de alertă pentru 30 de zile. E clar că e necesară menținerea stării de alertă pentru că doar așa există posibilitatea pentru autorități să asigure măsurile de protejare a populației. Așa-zisa Opoziție care deține o majoritate de moment instigă la nerespectarea regulilor, nesocotește pericolul uriaș care există, bagatelizează, desconsideră sistematic acest pericol care pândește sănătatea și viața românilor.

De o bună vreme, Opoziția instigă la nerespectarea regulilor. Nesocotește pericolul uriaș care pândește sănătatea și viața fiecărui român. S-au lansat într-o întreagă demagogie electoralistă. Le-am răspuns cu legea în față. Eu nu pot să încalc legea”, a spus premierul, la Realitatea Plus.

Premierul Orban a amintit că în toate țările se vede că virusul nu a dispărut și se transmite în comunitate.

Noi am luat măsuri. Nu putem să ne lipsim de starea de alertă. Pericolul nu a trecut. Fac din nou un apel către oameni, să se ferească, să respecte regulile de igienă personală. Nu este de glumă. Nu lăsați garda jos. Sunt niște reguli care se aplică peste tot. Este bine să ne păstrăm această abordare serioasă.

Dacă vrem să revenim la normal, dacă vrem să relansăm economia, este necesar să păstrăm un nivel cât mai redus al răspândirii virusului. Totul e să respecte niște reguli simple. Virusul nu se vede, este extrem de perfid”, a afirmat prim-ministrul.

Referitor la eventuala sesizare la Curtea Constituțională anunțată de Marcel Ciolacu, premierul a anunțat că există deja o sesizare la CCR.

„Sesizarea la CCR e deja făcută, e invocată o excepție de neconstituționalitate în prevederile din legea 55 în care se atrage atenția asupra încălcării separației puterilor în stat, în legea 55, când Parlamentul și-a arogat puterea de a amenda o hotărâre de Guvern”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat dacă se teme de moțiune, Ludovic Orban a răspuns: „Pe ce motiv să depună moțiune, că Guvernul și-a făcut datoria? Că stăm de dimineață până în noapte într-o activitate epuizantă? Că am reușit în niște condiții extrem de dificile, cu o majoritate ostilă, care se comportă iresponsabil, să ținem sub control această epidemie? A trebuit să găsim rapid soluții.

Ei trebuie să explice oamenilor fiecare gest politic pe care îl fac. Ar fi un alt act aventurier, iresponsabil. Eu nu aș fi crezut că se poate întâmpla în România, la 30 d ani de ani de la revoluție, atâta demagogie cât am văzut în ultimile luni în Parlament”, a mai spus premierul.

Reacția șefului Executivului vine după ce Marcel Ciolacu, președintele interimar al social-democraților, a anunțat că PSD va depune o moțiune de cenzură imediat după ce încetează starea de alertă și că va sesiza Curtea Constituționale cu privire la „abuzul de putere” al Guvernului Orban.

Cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România, respectiv ocolirea Parlamentului în ceea ce privește restrângerea de drepturi și libertăți ale românilor. În fața acestui abuz vom face o trimitere la CCR, respectiv o sesizare.

Vă anunț public că, începând de azi, parlamentarii PSD lucrează la moțiunea de cenzură și la strângerea de semnături pentru susținerea moțiunii de cenzură pe care o s-o depunem a doua zi după ce starea de alertă se va încheia.

Aceasta este decizia PSD față de acest abuz făcut de Ludovic Orban față de Parlamentul României”, a declarat miercuri președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!