Reacția Poștei Române la acuzațiile de complicitate cu PSD, aduse de USR PLUS

Poșta Română a refuzat abuziv și ilegal, conform USR PLUS, să distribuie pliante de campanie în județele Giurgiu și Tulcea, pe motiv că acestea ar încălca legea întrucât conțin un îndemn de a vota pe 26 mai.

USR-PLUS consideră că, potrivit legii 334/2006, prezența cuvântului „votează” sau orice alt îndemn de a vota cu un anumit competitor electoral NU este un criteriu pe baza căruia să se stabilească dacă un material este propagandă electorală, sau nu.

Referitor la anunțul reprezentanților Aliantei 2020 USR-PLUS, de a acționa în judecată două filiale ale Poștei Române, din cauza că li s-a refuzat distribuirea de pliante electorale, Poșta Română aruncă vina în spatele unui angajat.

Dintr-o eroare, salariatul desemnat cu încheierea contractelor pe produsul Postmesager s-a bazat, în răspunsurile sale, pe ultimul ghid electoral al Autorității Electorale Permanente (AEP), ale cărui prevederi erau valabile pentru perioada de campanie electorală a anului 2016. Potrivit acestui ghid, care este publicat la fiecare 4 ani de către AEP, cu 30 de zile înaintea alegerilor, se înțelege a fi material electoral orice material tipărit al unor alianțe, formațiuni, partide politice sau candidați independenți care îndeamnă electoratul la vot într-o anume campanie electorală.

Salariatul nostru a interpretat ca, ‘având în vedere că încă nu a început LEGAL campania electorală, nu putem primi materiale electorale în afara campaniei (pe pliant având înscrisurile “Votează USR pe 26 Mai!”). Așadar, dacă se scoate acel îndemn de pe flyer, acesta se poate accepta la distribuire până la începerea legală a campaniei’. Astfel, acesta a considerat că sintagma ‘Votează USR pe 26 Mai!’, prezența pe materialul ce urma a fi distribuit, implică Poșta Română în procesul de campanie electorală înainte de începerea acesteia.

Managementul companiei a demarat o cercetare internă pentru a stabili care au fost cauzele care au dus la interpretarea eronată a legii. În cazul în care rezultatele vor conduce la concluzia că vinovat este angajatul în speță, acesta va suporta consecințele pe ramura profesională prevăzute de legislația în vigoare și de Contractul Colectiv de Muncă.

Menționăm că, ulterior acuzațiilor de partizanat politic aduse companiei, prin încheierea unui contract comercial cu PSD, Poșta Română a încheiat contracte și cu alte organizații de pe întreg spectrul politic, demonstrându-și, astfel, imparțialitatea în relația cu orice organizație politică.

Situația creată este regretabilă în contextul mediatic nefavorabil care exercită o presiune asupra lucrătorilor poștali, indiferent de linia ierahică în care activează. Aceasta a condus la abordarea unei atitudini precaute a salariaților, care sunt în relație directă cu reprezentanții tuturor partidelor politice. Asta nu scuză, însă, refuzul transmis de către salariatul companiei repezentanților USR.

Repetăm, asa cum am mai spus-o, că Poșta Română respinge orice acuzație de partizanat politic. Este o societate comercială, care livrează servicii de peste 150 de ani, indiferent de partidele și coalitiile care s-au aflat la conducerea țării”.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!