S-a calculat impactul bugetar pentru pensiile speciale ale primarilor

Vicepremierul Daniel Suciu susține că impactul bugetar pentru pensiile speciale ale primarilor, cuprinse în proiectul Codului Administrativ, este între 100 și 150 de milioane de lei pe an.

Impactul bugetar pentru indemnizațiile la limita de vârstă este undeva între 100 și 150 de milioane de lei pe an. În legătură cu avizul negativ al Consiliului Economic și Social (aviz negativ – n.red.), vreau să vă aduc aminte că inclusiv după șase luni de discuție în Parlament a Codului Administrativ, care în mare măsură astăzi este același cu cel din Parlament, și atunci, la momentul respectiv, CES a dat aviz negativ, potrivit Ziare.com.
Prin lege suntem obligați să solicităm avizul CES, care este unul consultativ. O să răspundem și o să motivăm vizavi de obiecții și observațiile celor de la CES, în schimb, e o discuție foarte complicată, având în vedere că din avizul CES s-a menționat doar punctul de vedere al sindicatelor și nu s-a menționat susținerea celor din asociațiile și din structurile administratiei locale, asta ca un detaliu de fond“, a spus vicepremierul, miercuri, la dezbaterea “Upgrade România: marile proiecte de investiții în 2019“, întrebat cum ar trebui interpretat avizul negativ al CES la proiectul Codului Administrativ și dacă se știe ce impact va avea măsura pensiilor speciale pentru primari.
La rândul său, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a menționat că în Codul Administrativ sunt chestiuni normale și că nu vrea nimeni să creeze un statut aparte pentru primari.Mi-aș dori foarte mult ca primarii să vină să explice mult mai clar, să vină să argumenteze ei, pentru că ei știu cel mai bine despre ce este vorba, pentru ca lumea să înțeleagă că nu vrea nimeni să creeze vreun statut aparte pentru primari, sunt chestiuni normale care trebuie aduse și e o decizie foarte importantă a Guvernului ca acest cod să fie aprobat prin ordonanță de urgență.
Impactul pentru limita de vârstă este unul sustenabil, 100-150 milioane de lei, nu este asta o problemă și, atâta timp cât noi am avizat acest document, este clar că am și acceptat acest impact ca fiind sustenabil sau de acoperit.
Sunt mult mai multe elemente de foarte mare interes în acest document. O să vedem ce se invocă de către CES și poate ar fi bine să mergem mai mulți miniștri la ședința CES, când se face o nouă discuție, reprezentanți ai asociațiilor de profil, să discutăm iar deschis și dacă sunt încă puncte de vedere divergente să încercăm cât mai repede să ne punem de acord, pentru ca acest document atât de așteptat de comunitățile locale să fie adoptat de Guvern într-o vreme cât mai scurtă“, a spus Teodorovici.
Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!