Secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Nu avem suficientă resursă umană pentru a utiliza toate laboratoarele de testare”

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, luni seară, că România nu are suficientă resursă umană pentru a utiliza toate laboratoarele.

În ultimele săptămâni, s-a făcut o inventariere a tuturor unităților care au în dotare realtime PCR. După această inventariere, împreună cu un grup de experți s-a făcut o triere și o evaluare a acestor laboratoare, urmându-se să se indentifice cele cu cel mai mare potențial pentru diagnosticare. Acum circa trei săptămâni aveam un număr de 5-600 de testări pe zi, în momentul de față s-a ajuns la aproximativ 4.000 de testări pe zi, iar în următoarele săptămâni vor crește”, a declarat Andrei Baciu,  la Digi24.

Din punct de vedere tehnic trebuie văzut cât timp se lucrează cu aparatele respective. Ca să pui în funcțiune un astfel de laborator, trebuie să ai personal calificat. Dacă începi de la zero, ai nevoie de până la 2 luni de zile. Aici e problema cu care ne confruntăm. Nu avem suficientă resursă umană pentru a utiliza toate laboratoarele, aici e dificultatea cea mai mare în a crește și mai mult capacitatea de diagnostic. Au fost trăinuite foarte multe echipe, vom lucra și la un sistem mai organizat, avem câteve direcții strategice”, a adăugat el.

Până ieri, 13 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 6.633 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID–19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 914 au fost declarate vindecate și externate.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!