Senator PSD propune impozitarea cu 90% a pensiilor care depăşesc 10.000 de lei

Un proiect de lege depus de senatorul PSD Liviu Pop prevede impozitarea cu 90% a sumelor care depăşesc 10.000 de lei din pensia lunară.

Acesta a depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea articolului 101 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal.

Textul legislativ în vigoare arată că “impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii“.

Senatorul social-democrat consideră necesară aplicarea supraimpozitării “pensiilor mari” deoarece există o discrepanţă “foarte mare” între pensiile medii de 1.150 de lei şi alte categorii precum pensiile de serviciu, care pot ajunge până la 73.890 de lei.

Având în vedere faptul că în România există o discrepanţă foarte mare între pensiile din sistemul public de pensii, care sunt în medie la un nivel de 1150 de lei, comunicat pentru luna martie 2019 şi alte categorii de pensii, în special pensiile de serviciu, care depăşesc praguri de bun simţ ale veniturilor, ajungând la cuantumuri astronomice de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult, până la suma de 73.890 de lei, bani pe care îi primeşte, conform informaţiilor publice, un fost magistrat, suma din care impozitul reţinut este de doar 7.189 de lei, considerăm necesar să aplicăm o supraimpozitare a pensiilor mari“, se arată în expunerea de motive înscrisă la Senat.

Iniţiativa legislativă, depusă în luna aprilie, a fost trimisă pentru raport, joi, la trei comisii parlamentare din Senat: Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital; Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi; Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială. Acestea au termen prima parte a lunii septembrie pentru a emite raport pe actul normativ.

Camera Deputaţilor este forul legislativ decizional în acest caz.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!