Adrian Năstase: „În momentul de faţă, e greu să câştigi alegerile prezidenţiale cu un candidat al PSD”

Fostul premier, Adrian Năstase, a declarat, miercuri, că, în momentul de faţă, PSD nu poate câştiga alegerile prezidenţiale cu un candidat propriu.

În momentul de faţă e evident că este foarte greu cu un candidat al PSD să câştige alegerile prezidenţiale, oricare ar fi el. Poţi eventual să intri în turul II. După aceea riscul este de a se determina o anumită migraţie de parlamentari, pierderea majorităţii parlamentare şi pierderea guvernării. Partidul este acum într-o stare delicată. Nu va putea să îşi mobilizeze bine resursele pentru alegerile prezidenţiale”, a declarat Adrian Năstase.

Acesta a adăugat că PSD trebuia să îşi stabilească strategia pentru prezidenţiale încă de la congresul extraordinar de anul trecut.

Strategia pentru alegerile prezidenţiale trebuia pornită încă de la Congresul extraordinar din primăvara anului trecut. S-a pierdut un interval extrem de important, iar acum s-au aglomerat trei obiective foarte importante, prezidenţialele, menţinerea guvernării până la alegerile parlamentare şi după aceea recuperarea forţei politice a partidului. În opinia mea, la congres trebuia să se stabilească o strategie pentru identificarea unui profil de candidat la alegerile prezidenţiale care să câştige, ţinând seama de experienţele anterioare. Tocmai lucrul acesta nu s-a făcut. S-a făcut un fel de licitaţie cu candidaţi, cine vrea să se înscrie. Asta este simplu de făcut. Important e să găseşti pe cineva care să poată strânge în turul al doilea voturile necesare pentru alegerea sa. Această analiză nu s-a făcut şi ceea ce s-a întâmplat pe 26 mai a arătat că partidul a pierdut o parte din votanţi”, a spus Năstase.

Fostul premier a susţinut că principala prioritate pentru PSD ar trebui să fie menţinerea guvernării până la următoarele alegeri parlamentare.

Concentrarea ar trebui să fie acum în special pe menţinerea guvernării. Pentru asta trebuie consolidată majoritatea parlamentară. Acest lucru nu se mai poate face doar cu membrii PSD-ALDE. Este clar că pentru anul viitor este nevoie de consolidarea relaţiei cu ALDE, dar ar trebui formată o alianţă parlamentară care să aibă ca obiectiv menţinerea guvernării până la alegerile de anul viitor şi un candidat comun care să fie prezentat. Cred că ar trebui propus un candidat comun al unei stângi extinse”, a subliniat Adrian Năstase.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!