Alianța 2020 USR PLUS dă în judecată Poșta Română pentru complicitate cu PSD

Alianţa 2020 USR PLUS anunţă că va da în judecată două filiale ale Poştei Române, din Giurgiu şi Tulcea, care au refuzat să distribuie pliantele electorale ale USR PLUS.

Filialele Poştei Române au distribuit ziarele de campanie ale PSD, dar refuză să distribuie pliantele Alianţei 2020 USR PLUS deoarece conţin un îndemn la vot pe 26 mai şi în opinia reprezentanţilor instituţiei reprezintă “propagandă electorală”.

Legea 334/2006 stabileşte clar care sunt condiţiile ce trebuie îndeplinite cumulativ pentru ca un material să fie considerat material de propagandă electorală. Prezenţa cuvântului “votează” sau orice alt îndemn de a vota cu un anumit competitor electoral nu este un criteriu pe baza căruia să se stabilească dacă un material este propagandă electorală sau nu.

Poşta Română acţionează discreţionar deşi este o instituţie de stat, iar în perioada electorală toate partidele ar trebui să beneficieze de aceleaşi servicii. Suntem puşi la zid din cauza ordinelor politice de la Bucureşti pe care le primesc cei din teritoriu. Refuzăm abuzul la care suntem supuşi, astfel că vom da în judecată Poşta Română. Legea este de partea noastră“, transmite Cătălin Drulă, coordonatorul campaniei din USR.

În comparaţie, lipsa cuvântului “votează” de pe materialele PSD distribuite de Poşta Română nu exclude caracterul electoral, care identifică clar un partid, care se adresează publicului larg şi care depăşeşte limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului. În concluzie, Poşta Română aplică condiţii diferite partidelor politice în campania electorală.

Ziarul PSD distribuit către pensionari de Poştă este o maculatură de propagandă de cea mai joasă speţă iar Alianţei 2020 USR PLUS i se interzice să distribuie un pliant de informare. Aici nu este doar o problemă de dublu standard ci un simptom al vremurilor pe care le trăim în care PSD-ul a pus sub control majoritatea instituţiilor statului. Acest lucru este inacceptabil pentru noi“, conchide Vlad Voiculescu, coordonatorul campaniei din PLUS.

Scandalul are loc la câteva zile după ce Poșta Română a încheiat un contract cu PSD pentru transmiterea de pliante electorale.
Contractul semnat pe 27 martie, prin care PSD beneficiază de serviciile POSTMESAGER PLUS al Poştei Române, este valabil până în data de 19 aprilie.  
Comunicatul de presă al Poștei Române:

Distribuim pliante doar în baza contractelor comerciale plătite!

Referitor la informaţiile apărute în mass-media, potrivit cărora se speculează că factorii poştali ar fi obligaţi să distribuie materiale de campanie pentru Partidul Social Democrat (PSD), Poşta Română face următoarele precizări:

Poşta Română este o companie cu acţionariat majoritar de stat, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, şi nu este o instituţie publică finanţată din bani publici. Activitatea operatorului naţional de servicii poştale se derulează în concordanţă cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr.13/2013 privind serviciile poştale, cu modificările şi completările ulterioare, şi SE SUSŢINE DIN BUGETUL PROPRIU. În acest sens, în perioada de precampanie pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, Poşta Română a trimis oferte fiecărei formaţiuni politice pentru promovarea serviciilor de distribuire neadresată (Postmesager, Postmesager Plus si Postcatalog). De altfel, oferta detaliată de marketing se regăseşte şi pe site-ul Poştei Române (https://www.posta-romana.ro/oferta-de-marketing-direct-neadresat-dropmail-alegeri-europarlamentare-2019.html). Până în prezent, doar reprezentanţii Partidului Social Democrat au solicitat acest serviciu din partea companiei.

Astfel, Poşta Română distribuie materialele de informare PSD pe baza unui CONTRACT COMERCIAL PLĂTIT. Modalitatea de distribuţie este stipulată în contractul dintre părţi şi este specifică serviciului POSTMESAGER PLUS. Contravaloarea contractului au fost deja virată companiei. În concluzie, salariaţii poştali NU SUNT OBLIGAŢI SĂ DISTRIBUIE MATERIALE DE CAMPANIE!

Compania Naţională Poşta Română respinge orice acuzaţie de partizanat politic şi, similar celorlaţi operatori de profil care activează pe piaţa serviciilor poştale, nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul eminamente politic al mesajului livrat. În ceea ce priveşte conţinutul de text şi imagine a trimiterii, potrivit prevederilor legale, beneficiarul serviciilor prestate este cel care îşi asumă întreaga răspundere în cazul în care acestea încalcă legislaţia ţării sau normele specifice în domeniu“.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!