Premieră națională: Alertă SMS la expirarea cărții de identitate

Ieșenii cărora le expiră cărțile de identitate vor primi o alertă prin SMS, în urma implementării, în premieră națională, a programului “Alertă la identitate”, lansat de Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași.

Conform ziare.com, Directorul DLEP Iași, Marius Bodoga, a declarat că proiectul va fi implementat începând de la 1 mai și vizează alertarea populației privind apropierea datei expirării termenului de valabilitate a cărții de identitate.

Acest lucru se va realiza prin intermediul mesajelor scurte de tip SMS, transmise de la numărul scurt 1889.

Transmiterea alertei se face cu 3-6 luni înainte de data expirării actului de identitate. Mesajul va fi transmis pentru cartea de identitate, cât și pentru cartea de identitate provizorie. Bineînțeles, respectăm normativele europene, astfel încât alerta se va transmite doar persoanelor care și-au exprimat acordul. Noi vrem să ajutăm cetățenii, nu să-i stresăm“, a declarat Marius Bodoga.

El a declarat că intenționează să implementeze acest proiect întrucât aproape jumătate dintre solicitările pentru un nou act de identitate sunt pe motiv de expirare a perioadei de valabilitate.

La 1 ianuarie 18.420 de persoane din județul Iași figurau fără act de identitate valabil. Pe de altă parte, peste 70% dintre persoanele care vin în audiență solicită eliberarea în regim de urgență a actului de identitate deoarece documentul pe care îl au a expirat și nu pot călători în străinătate, nu pot încheia diverse acte sau nu pot intra la examene“, a explicat Marius Bodoga.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!